Eigersund Kirkelige Fellesråd

Trosopplæring

Aktiviteter


dsc_01930001.jpg

Av Arne Espeland

De siste årene har Lys Våken blitt arrangert i Eigerøy Arbeidskirke. Alle 11-åringene blir invitert til å overnatte i kirka natt til første søndag i advent som markerer starten på et nytt kirkeår. 

På hjemmesiden til den norske kirke (www.kirken.no) går det an å lese mer om Lys Våken. Det står blant annet: ”Natt til første søndag i adventstida plar dei fleste kyrkjelydane å invitere 11-åringane til ei spanande oppleving. Då får dei sjansen til å overnatte i kyrkja frå laurdag til søndag. Arrangementet Lys vaken er ein del av trusopplæringa i Den norske kyrkja. Målet er at 11-åringane skal få oppleve ei kyrkje som gir rom for alle - heile døgeret, heile livet. Foreldre og føresette skal få oppleve ei kyrkje som deler tradisjonar og verdiar - heile døgeret, heile livet.” 

lys våken 2014 1.jpg

Så var vi i gang med Lys Våken, på vei inn i kirkestua til boller, frukt og saft.

40 spente 11-åringer møtte lørdag ettermiddag i kirka og fikk utdelt T-skjorter og navneskilt. Alle bidrog til å lage håndtrykk-plakat med hver sine unike mønster. I kirkerommet begynte innlæringen av Lys Våken – sangen (som er sunget inn av Nora, hun som vant Stjernekampen i år).

Her er sangen ”Lys Våken”
M: Kristin Fjellseth, T: Vidar Kristensen og Kristin Fjellseth
Sunget av Nora Foss Al-Jabri. 

Tenk å få være med,
å tilhøre slik et sted
Der barna er størst, de små kommer først
Vi lever og vi er til
I latter, i gråt og smil
Større enn alt, vi er større en alt
Å synge, drømme og be
Her i vår kirke
Samles, spise og le

Lys våken, lys, lys våken, her er det liv,
det er lys, det er sang
Og vi synger sammen
Lys våken, lys, lys våken
Her er det fest, vi blir med med en gang
Og vi synger sammen!

Lys våken, hva vil det si?
Å ville, å se og gi
det gode til de som trenger det mer
Hver morgen, hver dag, hver kveld
Vi kjenner det i oss selv
Større enn alt, vi er større enn alt
Å leve, hvile, å se
Her i vår kirke
Vi er våkne, og her kan allting skje

Og når det blir mørkt omkring oss
Og natten virker lang
Er vi glad vi har en kirke fylt av glede,
lys og sang!
Vi er sammen, vi er våkne, vi har fest
og vi har lys!

lys våken 2014 2.jpg 

Lys Våken-sangen avsluttet gudstjenesten. Legg merke til lysene på alteret laget av deltakerne.

Sangen satt etter hvert som støpt og ble sunget i begynnelsen og slutten av gudstjenesten. I tillegg til å forberede gudstjenesten ble alle litt mer kjent med forskjellige deler av kirka: Salmeboka (alle fikk hver sin som en gave), alteret og døpefonten, lysgloben og om nattverden. Det var også tid til kos og lek før natta etter hvert kom sigende og roen kunne senke seg. Kanskje ikke veldig mange timers søvn for de fleste, men uansett et minne for livet!

Etter pakking og frokost på søndag, stod bare de siste forberedelsene til gudstjenesten igjen og selve gjennomføringen. Det ble en flott gudstjeneste med stor grad av involvering fra 11-åringene: Inngangsprosesjon med tente lys de hadde laget selv, sang av Lys Våken-sangen to ganger, forsangere til alle sangene, danseinnslag under ofringen, hjelp med ofringen til forfulgte kristne i Syria, dramainnslag under prekenen, egne bønner med lystenning, hjelp med utdeling av nattverden og annen praktisk hjelp. 

Et godt bilde på at det er rom for alle i kirka med våre evner og anlegg. Etter at det hele var over, drog alle hver til sitt og 11-åringene hadde forhåpentligvis med seg et minne for livet (og sikkert mer eller mindre trøtte etter feiringen av nyttårsaften i kirka). 

God nytt kirkeår!

 
 

.