Tårnagenthelg i Bakkebø kirke

Tekst og foto: Bjørn Roger Rasmussen

Alle 3.klassinger (8-åringer) som er medlemmer av Den norske kirke i Eigersund kommune ble invitert til arrangementet. Totalt 27 barn deltok. Tårnagenthelg er et breddetiltak i kirkas trosopplæringsreform.  Tårnagenthelgen bygget videre på TV-programmet Tårnagentene som ble sendt i reprise rundt juletider på NRK Super. Opplegget bygger på litt mystikk, detektivvirksomhet og gleden ved å oppdage. Deltakerne ble invitert til å bli Tårnagent hvor oppdraget er å bli kjent med kirka, klokketårnet, klokkene samt gjennomføre skattejakt og oppdagelsesferd i kirkerommet. Gjennom sang og fortellinger fra Bibelen blir de litt mer kjent med kirkas oppdrag.

Agenter på skattejakt

Lørdagen startet med at hver av deltakerne ble registrert og fikk agentbevis. Etter å ha sagt agentkoden (Lukas 2) ble de sluppet inn i kirkerommet hvor de gikk gjennom en liten “labyrintsporlek” før selve fellesopplegget startet. Etter en presentasjon av deltakerne var det tid for en sangstund. Det ble øvet på sanger inkludert som ble brukt på Gudstjenesten dagen etterpå, inkluder t Tårnagentsangen.

Etter sangstunden var det tid for skattejakt i kirkerommet. Kateketen hadde gjemt noen av kirkens skatter i ulike skattekister. Via rebusløp fant deltakerne fram til kistene. Kistene inneholdt alterlysene, dåpsmuggen, alterbøker og utstyr for nattverd.

Neste punkt på programmet var for mange høydepunktet. Det var tid for en tur opp i kirketårnet hvor noen av deltakerne også hadde nytte av lommelyktene sine da det er litt begrenset med elektrisk lys i tårnet. På veien opp var det et stopp ved orgelet hvor barnehistorien om de to kirkeklokkene Ding og Dong ble lest. Historien handler i korte trekk om konkurransen om å være best mellom de to klokkene. Til slutt blir de venner og finner ut at de begge er like viktige.

Oppe i kirketårnet var en av oppgavene å lese teksten som er på den ene klokka. Teksten lyder: “Ingen barn er så trygg i fare som Guds lille barneskare”.

Alle gode agenter trenger mat i magen. Etter studier av kirkeklokkene var det tid for å nyte medbrakt agentmat samt agentbrus og frukt.

27 Tårnagenter
27 tårnagenter deltok . Her øver de på Tårnagentsangen.

Oppdrag Oppmuntringsengel

Nesten punkt på programmet var aktivitetsgrupper hvor de kunne velge mellom: Drama, maling og hemmelig oppdrag. Dramagruppa øvet inn drama som handlet om Bibelens beskrivelse av Josef, Maria og Jesus sin flukt fra Betlehem til Egypt. Dramastykket ble framvist på søndagsgudstjenesten.

De som hadde valgt maling fikk som tema den samme flukten. Noen av bildene ble hengt opp bak i kirkerommet slik at de kunne bli studert av de frammøtte under kirkekaffen søndag. Det hemmelige oppdraget gikk ut på å lage en oppmuntringsengel i papir. Disse ble delt ut til tilfeldige personer på Gudstjenesten. Noen fant nok til sin overraskelse en engel i jakkelommen eller vesken da de kom hjem.  Disse hadde altså blitt laget og lagt der av hemmelig oppdragsgruppe. I tillegg formulerte de forbønn til bruk i gudstjenesten. Etter et fullpakket program helt fra kl. 14.00 til kl. 18.00 begynte agentene å bli noe trøtte på slutten. Masse opplevelser skulle fordøyes. Kvelden ble avsluttet med at vi ønsket hverandre Guds fred og hørte på klangen fra kirkeklokkene.

Aktive under gudstjenesten

Søndag var vi klare for ny innsats klokken 09.30. Gudstjenesten som startet kl. 11.00 ble øvet på. Det ble blant annet sunget og øvd på dramastykket. Under Gudstjenesten deltok agentene med prosesjon, drama, bønn- og lystenning og utdeling av røde papirhjerter med påtrykket oppfordring om å spre kjærlighet. Til slutt var det tid for kirkekaffe før årets Tårnagenthelg var historie.

Store og små koste seg gjennom helgen. Aktivitetsnivået var høyt og mange fikk gjøre fine oppdagelser i kirka. Arrangementet var nøye planlagt på forhånd av kateket Sølvi M. Rasmussen. Under selve arrangementet var mange gode hjelpere i aksjon for å få til et vellykket arrangement.

Kjell Åvendal forteller om kirkeklokkene i Bakkebø kirke