Julekrybber, dekorasjoner og varme drar folk til kirken.

Av Svein Anton Hansen

Åpen kirke under Julebyen har blitt en voksende suksess. Forrige uke var omkring 700 innom Egersund kirke de fire dagene under Julebyen.

De aller fleste sannsynligvis for å se julekrybbe- og ikonutstillingen. Mange, kanskje de fleste, utenbysfolk. De benytter anledningen å se Egersund kirke innvending. Og en varm kirke oppleves nok også tiltrekkende når gradestokken har vist minustall under Julebyen. Menighetsbladet tok en prat med noen tilreisende, for å høre hvorfor et besøk i Egersund kirke hører med når Julebyen besøkes.

Hetland fra Jørpeland

Egersunderen Willy Richardsen jobber i Nordsjøen og har fått besøk av arbeidskolega Nils Egil Hetland med tre barn fra Jørpeland. – Det er første gang vi er i Egersund kirke. Vi har gått litt i Julebyen, og så mente Willy vi burde se den gamle kirken, sier Nils Egil. – I Jørpeland har vi en moderne betongklosse av en kirke.

Når jeg spør om hva de tror grunnen er til at så mange setter pris på julekrybber, mener Nils Egil det handler om at julekrybbene skaper bilder. – Mange har historier og bilder knyttet til julen. Modellene vekker disse bildene til live.

åpen julebykirke, famile 1.jpg

Fra venstre: Willy Richardsen (60), William (18), Sara (6), Siren (9) og Nils Egil Hetland (45).

Mydland fra Stavanger

- Jeg oppsøker Egersund kirke fordi denne kirken er noe av det vakreste, fineste og blant de mest spesielle kirkene vi har i Norge! Svaret kommer kjapt fra Inger Mydland som har reist fra Stavanger for å oppleve Julebyen. – Jeg var i denne kirken som barn. Nå ville jeg se arkitekturen, dekorasjonene og utskjæringene i benkeradene en gang til.

Inger tror at dette med julekrybber er så populært fordi de framstiller familie og samhold. – Det er liksom noe hyggelig med julekrybbene. At foreldre får barn. Julekrybben slår an noen strenger i deg. Jeg opplever en egen ro og fred over julekrybben.

Hvem tror så Inger vinner kampen om oppmerksomheten i julen, julenissen eller Jesus?

- I min alder er ikke julenissen så viktig lenger. Hadde du spurt meg for sytti år siden hadde du sikkert fått et annet svar, sier Inger med et smil.

åpen julebykirke, familie 3.jpg

Inger Mydland (75) ved en julekrybbe fra Madagaskar.

Tjelta fra Sola

To ektepar og vennepar fra Sola la merke til den vakre Egersund kirke fra utsiden. Så de ville også se den fra innsiden. – Det er første gang vi er inne i kirken her. Den er vakker, og så fine julekrybber da! Alle fire mener at den type budskap julen bringer, gjør at julekrybber er så populære. – Julenissen kommer med de materielle verdier, mens julen og Jesus står for andre og bedre verdier.

åpen julebykirke, familie 2.jpg

Fra venstre: Trine (53) og Jan Sigve Tjelta (54). Anne May (51) og Inge Tjelta (54).