Sommerlig påfyll - Min romerske fødselsdag

Av Arne Espeland
arne espeland.jpg

Alle har to fødselsdager: Den dagen vi kommer til verden og den dagen vi første gang kommer til Roma. Min romerske fødselsdag er tirsdag 30.april 2013 og bør etter sigende feires hvert år på linje med «selve fødselsdagen». Besøket i Roma varte i en kort uke til og med mandag 6.mai og ble en mangfoldig reise.

Byen og menneskene

Med utgangspunkt i et hotell nær Pantheon i det gamle Roma var det flott å vandre rundt til katedraler på hvert hjørne og utrolige historiske steder: Pantheon, Spansketrappen, Peterskirken med utgravningene under kirka som inkluderer Peters grav, Trevi-fontenen, Forum Romanum med fengselet der Peter var fange.

Og oppleve masse mennesker som så ut til å leve i en slags harmoni der det er en glidende overgang fra uteområde til inneområde.

Spise ute og se på folkelivet. God service fra en hyggelig betjening. Kjøre busser som var stinne av mennesker.

Kirkene

Det er en imponerende mengde kirker i Roma med store kunstskatter som innbyr til stillhet og refleksjon. Av og til en følelse av overtramp og mangel på respekt når noen bare skavlet og tok bilder som dokumentasjon uten tid til det rommet innbød til.

Vatikanet og Peterskirken

Helt tydelig en magnet med sikkerhetskontroll og køer for å komme inn. Noen sier at den nye paven har bidratt til å øke strømmen av besøkende. Historisk spesielt å være i Roma med to paver i live samtidig! I område rundt Peterskirken var det også en følelse av at «her skal vi utnytte uskyldige pilegrimer». Flott å bli med på italiensk messe der presten fikk applaus etter talen som «virket god» selv det ikke var så lett å forstå innholdet.

polske pilegrimer.jpg
Pilegrimer fra hele verden strømmer til Roma. Her polske katolikker fra Gdansk i gatene utenfor Peterskirken.

Min indre reise

Noen refleksjoner jeg sitter igjen med i etterkant:

Å komme til Roma utvider bilde av den kristne familien som er mye større og mer universell enn sett fra Egersund og Norge.

Fint å oppleve et katolsk følge fra Gdansk som gikk i prosesjon utenfor Peterskirken.

En romersk fødsel innebærer også å oppleve de lange historiske linjene på kroppen, fra før Kristus.

Og dermed også en opplevelse av noe som er mye større enn meg.

Jan Hansen var guide søndag 5.mai og snakket blant annet om Pantheon og historien bak denne.

Som et troende menneske fortalte han også om den mektige opplevelsen av å være på midnattsmesse påskeaften i Pantheon med det åpne hullet i taket og se stjernehimmelen.

Messe i Caravita-kirken

Til slutt det som betydde mest for meg. I forkant fikk jeg tips om at det var internasjonal messe i Caravita kirken hver søndag.

Kirken lå bare noen kvartaler fra hotellet. I talen snakket presten om å gjøre valg i livet. Når vi er unge, drømmer vi de store drømmene og prøver å følge dem. Når vi blir eldre og «livet ble som det ble», handler det kanskje mer om å akseptere dette og gjøre det beste ut av det.

En god lærdom som jeg tar med meg videre i livet helt lokalt her i Egersund forhåpentligvis noe mer vidsynt enn før jeg ble født i Roma.