Engler og krybber: Åpen Julebykirke

Marit Fimland

Den første julebyhelga er over. Den bød på alt fra storm med orkan i kastene og stengt Juleby til vakkert, tørt vintervær, yrende folkeliv – og regn med slapsete, vått føre. Inne i kirka var det varmt og tørt. På grunn av torsdagsstormen ble det forsinket åpning, men fra fredag av kunne besøkende komme inn i kirkerommet.

Se bilder fra Julebyen

Hysj…! Hør!
Spesielt på lørdag, da været var på sitt beste, var det et jevnt sig av folk: Om lag 315 besøkte kirka bare denne dagen, når det ikke var andre arrangement i kirka enn et åpent rom med krybbeutstilling og engleverksted. Det var nemlig dette som preget kirkerommet hele den første julebyhelga. Til visse tider lød musikk fra kirketårnet, noe det også vil gjøre neste julebyhelg, når flere musikere bidrar med mer godlyd fra tårnet. Da er oppfordringen til folk i Julebyen, på Torvet og i sentrum: Hyysssj…! Hør!

Å finne roen

Vi er heldige i denne byen som har ei slik flott kirke! Det er gjennomgangsmelodien både fra lokale og besøkende. Noen av dem som besøker kirka er «kirkesamlere», og har som mål å besøke så mange kirker i Rogaland som mulig. De er ofte opptatt av arkitektur, symbolikk og kirkekunst. Andre kommer inn for å finne roen og synes det er godt med et avbrekk fra travelhet og stress, og nyter å sette seg ned. Noen sitter lenge, og kan dermed få seg ei god «fredastund» mens de tar seg en kopp te eller kaffe og lytter til rolig musikk. Andre finner et bønnekort, tenner et lys eller ber en bønn ved globen.

2013_høst 1510001.jpg
Marie, Adam og Ann-Kristin Loodtz fra Bergen benyttet tiden godt i engleverkstedet.

Krybber som utfordrer

Krybbeutstillingen forrige helg besto av i underkant 60 krybber fra store deler av verden, utlånt fra Gudrun Tora Husveg, Berit Tveida og Christoffer Songe. Krybbene kom i alle sags størrelser og former – fra Hong Kong, Litauen, Peru, Egypt, Ghana, USA, Argentina, Polen, Betlehem, bare for å nevne noen steder. Både unge og gamle kunne studere alle detaljene og hvor forskjellig utformet alle krybbene er. Mange av dem utfordrer forestillinger vi måtte ha om julens budskap: Noen krybber var overdådige, mens andre var særs enkle. En krybbe viste den hellige familien rundt krybben i Betlehem i sameklær. Andre igjen viste Maria, Josef og Jesusbarnet som afrikanere. Noen krybber var humoristisk utformet, mens andre igjen hadde et budskap som utfordrer til ettertanke om tiden og samfunnet vi lever i, slik som krybben «Etter alminnelig tidsregning» av Christoffer Songe. Han skriver om benevnelsen «e.Kr» som til dels er på vei ut av skolens lærebøker: «Det må være lov å undre seg. Er Kristi navn så anstøtelig at det må fjernes fra norsk offentlighet for ikke å støte noen?» Nytt av året var en julekrybbe i full størrelse i trapperommet ved utgangen mot sjøen, som for anledningen var inspirert av en viss stall i Betlehem for over 2000 år siden: Der sto utstillingsdukker (velvillig utlånt fra et par av byens butikker) og var forvandlet til Maria og Josef. Sammen med Jesusbarnet i krybben hadde de fått rom i kirka – under kirketrappa, sammen med et tøy-esel.

Engleverksted og lysmesse

I år kunne dessuten små og store med kreative fingre få roe ned i engleverkstedet og lage ulike slags engler, slik Marie, Adam og Ann-Kristin Loodtz fra Bergen valgte å gjøre. De selvlagde englene kunne man enten ta med hjem eller henge opp i kirka. Etter hvert ble det en ganske så anselig samling engler ved den store julekrybben. Søndag kveld var det lysmesse i kirka med konfirmantene, og denne var også godt besøkt.

Denne helgen

Nå er krybbeutstillingen og engleverkstedet fjernet, men kirka fortsetter å være åpen også neste helg, fra tors­dag 12.–søndag 15.desember. I denne perioden dominerer konser­tene: Det blir konsert med «Di Leidland til Betlehem» tre av kveldene (- en julefortelling av Ingvar Hovland), og søndags kveld er det «finale» med den tradisjonelle julekonserten som Egersund menighet arrangerer med blant annet Eger­sund Musikkorps og Egersund Mandssangforening. Når det ikke er konserter, er kirka åpen for ettertanke og ro. Velkommen til advent og forventning i kirkerommet: Jo, vi er heldige som har det!