Oppglødde gullkonfirmanter

Av Marit Fimland

For omtrent femti år siden, den 10. juni 1964, ble nærmere åtti ungdommer konfirmert av daværende prest Palmer Rødland. Femti år senere stilte tretti av dem opp på gudstjeneste til en gjenforening den 18. mai 2014 i bunad-stas og finklær for andre dag på rad.

Se bilder fra gudstjenesten.

Denne dagen var Egersund kirke fortsatt pyntet med nyutsprungne grønne blader og norske flagg innendørs etter jubileumsgudstjenesten den 17. mai, og det var godt med folk til stede. Gullkonfirmantene var nesten som oppglødde tenåringer. Prest Fred Lyder måtte smilende roe ned forsamlingen et par ganger i kirka. Det var god stemning, mye latter og gjensynsglede, og det var tydelig at gullkonfirmantene gledet seg til samværet etter gudstjenesten. Da var de samlet på Grand Hotell til middagsbuffet og drøs. Flere bor utenbys i dag, og det var koselig å se folk igjen, ble det sagt.

Pugging og nye klær
På Grand Hotell ble det flere historier og minner fra konfirmasjonstiden, som var ganske annerledes den gang, uten sosiale sammenkomster, med desto mer pugging. Dermed var det nok mange som gru-gledet seg til konfirmasjonsdagen. Om prest Palmer Rødland minnes Leif Nygård: - Han var en snill prest. Hvis en konfirmant svarte feil på spørsmålet i kirka på konfirmasjonsdagen, svarte han: «Det var helt riktig», og sa selv det korrekte svaret høyt.

– Han var akkurat slik, bekrefter Anne Synnøve Jørgensborg (tidligere Berentsen). - Han var lun og fin, og gjorde det ikke slik at vi følte oss utilpass.

Som i dag var spesielt jentene opptatt av klær og sko, og flere husket det var veldig kjekt å få vist fram nye klær: Gullkonfirmantene mimret om mote og klesstiler, om pepitarutete kjoler og fotografering hos Eskildsen, der de poserte på samme måte, de aller fleste.

gullkonfirmanter 2014.jpg

Jesus ber for oss nå
Betydde konfirmasjonstiden så noe mer enn å grue seg for å svare feil, og mer enn forventning om nye klær? For noen betydde konfirmasjonstiden mye. Anne Synnøve Jørgensborg forteller: - Prest Palmer Rødland var akkurat ferdig med utspørringen, og på vei opp til alteret igjen, stanset han ved meg og spurte meg følgende spørsmål: – Hva gjør Jesus for oss nå? Der og da skulle jeg ha svart «Han ber for oss nå», men jeg fikk jernteppe. Det gjorde egentlig ikke noe, men jeg har aldri glemt det, og visste like etterpå hva jeg skulle ha svart. I dag er jeg glad for akkurat det – at Jesus ber for oss nå.

Her følger navnene på de 30 gullkonfirmantene som var til stede i kirka. ​Hos damene er kun pikenavnene notert her.

Damer:

Elsa Andersen, Anne Synnøve Berentsen, Brit Feyling, Anne Terese Hadland, Målfrid Helleren, Anne Lise Hetland, Wenche Jacobsen, Turid Jacobsen, Inger Kristine Larsen, Hjørdis Lorenzen, Bjørg Karin Skadberg, Brit Marie Skogen, Ann Elisebeth Solbakken, Anne Sophie Tengs, Anne Lise Thorsen, Solveig Thorsen, Ingerid Torjusen, Gerd Lillian Tveida, Liv Øste, Tove Synnøve Åse.

Menn:

Alf Sverre Andersen, Harald Manfred Bode, Alf Reidar Egebakken, Leif Nygård, Reidar Røiland, Harald Sigurdsen, Kåre Salvesen, Oddvar Stapnes, Bernt Ludvig Wetteland, Johan Henning Aase