På skattejakt - i Bakkebø kirke

Av John Magne Aas

Hva skjuler seg i Eigersund-kirkene? Hva finnes på loft og i kjellere, gjenstander som den vanlige kirkegjenger aldri får se? Eller hva forestiller den utskjæringen du gikk forbi? Bli med på ”Skattejakt i Eigersund-kirkene”. Se og les historien om alt fra prestebilder til temperaturmålinger og snødybde på juleaften.

Jeg bodde mine første 10 år på Tonstad. Far min var bestyrer på samvirkelaget. En av hans samtalepartnere var lensmannen. Det var der jeg første gang stiftet bekjentskap med Bakkebø. Sønn til lensmannen bodde der. Han har nok vært en av dem som har sittet på benkene i Bakkebø på morgenandakten og sett på utsmykkingene. Kanskje han har fått med seg det som ikke er mest iøynefallende. Jeg har vært på oppdagelsesferd med kameraet. Kirken bærer bud om at den er bygd for barna.

På utsiden av kirken:

Ved inngangspartiet henger det et relieff i bronse av Arnstein Arneberg, med inskripsjonen: ”Kirkens arkitekt Bakkebøbarnas venn”. På inngangsdøra blir vi møtt av en utskjæring av Jesus med to barn.  Inne i våpenskipet henger det en utskjæring med Kristus og mange barn. Neste fredag går vi videre på skattejakt i Bakkebø kirke.

arnstein arneberg web.jpg

RELIEFF I BRONSE av Arnstein Arneberg, med inskripsjonen; Kirkens arkitekt Bakkebøbarnas venn

jesus og barna web.jpg

INNGANGSDØRA: Jesus med to barn.

utskjæring web.jpg

UTSKJÆRING med Kristus og mange barn i våpenskipet.

Inne i kirken:

Vi starter i klokketårnet. Der er det to store fine kirkeklokker. På den ene er påskriften; Ingen er så trygg i fare som Guds lille barneskare, på den andre; Salige er de fattige i ånden Himmelens rike er deres. Går vi ned fra klokketårnet blir vi møtt av fem engler som henger på veggen. Engler bærer bud om trygghet. De er der for å passe på oss. Sang og musikk har alltid vært en stor og viktig del av aktiviteten i Bakkebø kirke. Orgelet er en viktig del av dette. Av nysgjerrighet tar vi en titt inni orgelet. Visste du hvor liten en orgelpipe kan være? Står vi ved orgelet og ser utover kirkerommet henger Kirkeskipet midt i mot oss. Det er antatt laget i det 15. – 16. århundre.

Vi går ned i kirkerommet. Ved kollekt-bøssa henger det to små engler. Når du er i kirkerommet er taket verdt en studie. Ved alteret bør du ta en titt opp i nisjene i taket der finner du flere bibelske motiver. Et av Moses der han tar i mot de ti bud. Etterpå kan du ta en tur i sakristiet og ta en titt på de flotte messehaglene. Du må løfte dem fram og ta av beskyttelsen. En av dem er lilla med et brodert kors i hele messehagelens lengde. Det er brodert av en Bakkebø elev. Dette er et lite utvalg av det jeg fant.

kirkeklokke med inskripsjon web.jpg

KIRKEKLOKKE med inskripsjon "Ingen er så trygg i fare"

engler bak orgelet web.jpg

ENGLER bak orgelet

orgelpiper små web.jpg

DE SMÅ orgelpipene

kirkeskipet web.jpg

KIRKESKIPET forstavnen

engel ved kollektbøssa web.jpg

ENGEL ved kollektbøssa

moses og budene web.jpg

MOSES mottar de ti bud

lilla messehagel web.jpg

LILLA MESSEHAGEL, brodert av elev på Bakkebø

På skattejakt i Egersund kirke.