Hva tenkte du Maria?

John Mange Aas, des.-14

En regntung søndag ettermiddag/kveld samles vi til Lysmesse på Hellvik bedehus. På tredje søndag i advent er dette konfirmantenes gudstjeneste. De er forsangere og leser søndagens tekst som forteller om når Maria får beskjed av engelen at hun skal føde en sønn. Dette blir dramatisert og vi møter en alvorstynget Maria.

dsc_0201 konfirmanter web.jpg

Alle konfirmantene var forsangere. Hellvik-konfirmantene: Fra venstre, Glenn, Sander, Ole Simen, Jørgen, Oda, Karl Erik, June, Emil og Elly.

Konfirmantene har i høst snakka om denne teksten, filosofert, funnet noen svar og forundra seg over hvor stor opplevelsen egentlig måtte ha vært for den unge Maria. Disse refleksjonene delte prest og kateket med oss i søndagens preken:

Hva tenkte du Maria når det plutselig stod en engel foran deg? Hva tenkte du når han kunne navnet ditt? Undret du på hvorfor engelen kom nettopp til deg? Kunne du egentlig velge? Du Maria, som alle andre vanlige mennesker, lurte du på hvordan du kunne bli gravid uten at du hadde vært med en mann?

dsc_0209 maria web.jpg

En alvorstynget Maria, spilt av Oda

Du fikk til svar at: Den Hellige Ånd skal komme over deg, og den høyeste kraft skal overskygge deg. Derfor skal barnet som blir født være hellig og kalles Guds sønn. Engelen fortalte deg at ingen ting er umulig for Gud. Han fortalte også at Elisabeth, din slektning, ventet barn på sine gamle dager. Du må ha hatt en veldig sterk opplevelse Maria. Du svarte at du er Herrens tjenerinne. La det skje meg som du har sagt. Så gikk du inn i ventetiden med forventning og spenning til du skulle føde. Du måtte forklare Josef hva som hadde skjedd. Han trodde deg ikke. Men en engel åpenbarte seg for han i en drøm og han forstod at du snakket sant. Takk Maria for at vi får vente med deg. Takk gode Gud for at du sendte din sønn til oss.

dsc_0203 alle web.jpg

Forbønn og lystenning:

Vi tenner lys for alle som er syke.

Vi tenner lys for alle som har mistet noen.

Vi tenner lus for alle som er på flukt.

Vi tenner lys for alle som ikke har et sted å bo.

Vi tenner lys for alle som er annerledes.

Vi tenner lys for alle fattige:

Vi tenner lys for hele verden.

dsc_0211 kateket prest web.jpg

Kateket Hedvig C.Karlsen og prest Ingun S.Barane