Romjulsgrøt på fyret

Av Arne Espeland

Eigerøy menighet har de siste årene arrangert åpen kafé med grøtservering på fyret i romjula. Blant annet på grunn av svært varierende vær, har antall besøkende skiftet fra år til år. Noen har møtt trofast, som Turid og Harald Hellan og Asta og Tor Tollefsen. Det er hyggelig for oss som arrangerer at noen har fått dette som en juletradisjon.

hellan og tollefsen web.jpg

Veteranene Hellans og Tollefsens hadde i år tatt med seg noen nykommere, fra venstre: Thomas Skavhaug, Anja Hagen, Turid Hellan, Harald Hellan, Asta Tollefsen, Norvald Myklebust og Tor Tollefsen.

I år var det største problemet for vår del å komme ut av en isglatt gårdsplass. Heldigvis ble det snart klart at det ikke var så isglatt på Nora. Det var helt bart og fint på veien ned til Seglemsvågen og nesten ikke is ut til fyret. Sola hadde akkurat stått opp og skinte over et blankt hav. Oppholdsvær og lite vind kunne tyde på «godt romjulsgrøtvær» og det viste seg å stemme! Nærmere 40 unge og gamle tok turen og noen måtte til og med ta et en ekstra sving om fyret før det var plass.

store og små web.jpg

Både store og små så ut til å kose seg, her fra venstre og rundt bordet: Heidi Mathiesen, Sunniva Mathiesen Seglem, Oscar Dversnes, Thea Sofie Mathiesen Seglem og Casper Dversnes.

All grøten ble spist opp med tilhørende rød saft. Noen fortrakk vafler og pølser og brus. Mens andre fikk seg en tår kaffe eller gløgg med pepperkaker og rosiner til. Det så ut til at alle hadde det riktig så greit og tok seg tid til en koselig prat og pust i bakken. Alle skrev seg inn i hytteboka slik at de som var på fyret 30.desember 2014 er dokumentert for ettertiden. Noen tok seg til og med tid til å lage en fyrtegning. Før hjemreisen måtte et par jenter få plastret gnagsår.

Og helt til slutt, etter at alt var ryddet, tentes fyrlyset mens tåka kom sigende og vi gikk hjem og var trøtte og fornøyde med årets romjulsgrøt og håpet at gjestene også var fornøyd! Vi var der som representanter for Eigerøy Arbeidskirke, kirka i Norge og verden.

gyrid på fyret web.jpg

Gyrid Espeland ønsker velkommen til romjulsgrøt.

Fyret er et flott symbol for oss på Eigerøy og for kirka. Det tredje verset i sangen Navnet Jesus blekner aldri peker spesielt på dette:

Midt i nattens mørke blinker som et fyrlys Jesu navn,
og hver hjelpløs seiler vinker inn til frelsens trygge havn.
Og når solen mer ei skinner, Jesu navn, det lyser enn.
Da den frelste skare synger høyt dets pris i himmelen.

Takk for i år og velkommen tilbake neste år!

Arne Espeland