Stopp på E39 for tog på vei til kirken

Av Oddny Sandstøl Frisk, mai-15

Det kan ikke være mange plasser i dette landet at Europaveien blir stengt for at 17. mai toget skal frem. Det tar ca 15-20 min. å gå fra skolen til kirka.

I det tidsrommet kommer ingen biler frem på E39. De fleste tar dette sporty, og mange filmer og tar bilder av denne underlige ekvipasjen som kommer etter vegen. Ikke alle er like blide. I år fikk en av vaktene kjeft så det holdt av en sinna bilist.

toget på vei til kirken.jpg

TOG PÅ VEI: Helleland Skolekorps leder an på vei til Helleland kirke.

Denne tradisjonen har vart i mange år. Toget starter ved skolen der korpset leder an foran barnehage, skole og bygdefolk. Lengden på toget varierer litt fra år til år. Det avhenger litt av været. I år var det naturlig nok lite folk utenom barnehage og skole siden værmeldingene var

dårlige. Toget ender opp ved kirka. Der er det pyntet for 17. mai gudstjeneste og korpset deltar. Etter gudstjenesten samles folk utenfor kirka for å legge ned krans på krigsgravene. Det er en flott tradisjon å minnes og ære de fremmede soldatene som omkom under Freshmann operasjonen under krigen.

Da undertegnede var ung musikant, var turen tilbake til skolen i åpen lastebil det beste med hele 17. mai. Da ble alle ungene stablet opp på lasteplanet og vi ropte og heiet helt opp til skolen. Av sikkerhetsmessige hensyn ble det slutt på den tradisjonen. Nå må folk organisere skyss tilbake til grendehuset og 17. mai arrangementet som foregår der. Det er en flott tradisjon å kombinere 17. mai toget med gudstjeneste. Vi får håpe at det fortsatt blir gitt tillatelse til denne tradisjonen, slik at vi fortsatt kan gå i tog til kirka 17. mai.

stopp på e39.jpg

E39 STOPP: Bilister må stoppe for toget som går fra Helleland skole til kirken.