Sommerprat med Zbigniew

Menighetsbladet ønsker i sommer at våre lesere skal bli bedre kjent med de seks sist ansatte på kirkekontoret. Denne uken møter du Zbigniew Zuchowicz, kantor i Egersund menighet.

Hvordan vil du beskrive dette siste året i forhold til utfordringer og gleder i arbeidet?

Jeg begynte min tjeneste i juni 2014, og jeg jobber med musikk og liturgi i kirken og på eldreinstitusjoner. Den delen av jobben min som kobles direkte med musikk har vært svært positiv, og spesielt setter jeg pris på og liker å jobbe sammen med prestene å planlegge og delta i gudstjenester. Med min kone, Teresa som er pianolærer, spiller vi som frivillige duett fiolin og piano. I fjor hadde vi ekstra musikk-solister i 32 gudstjenester som involverer eksterne solister og oss selv. Det gjør at 50 % av gudstjenestene hadde spesielle arrangementer i år. Det er en god start, tror jeg.

zbigniew z web.jpg

MUSIKKELSKER: Zbigniew setter stor pris på å jobbe med musikkinnslag i gudstjenestene. Foto: Svein Anton Hansen

Hva bringer denne sommeren og hvordan forbereder du deg på et nytt arbeidsår?

I løpet av sommeren har vi ikke reist mye fordi vi bruker andre deler av året for å ha mulighet til å besøke våre familier på Island og Polen. Vi virkelig nyter en mild sommer her i Egersund og besøker vakre steder som Vannsbassengan, Hestnes og Jærveien. Turen til Sokndal hvor vi møtte andre musikere var også veldig hyggelig. Vi går noen ganger til Jæren - da dette minner oss om det islandske landskapet. Jeg deltok på kirkekonsert i juli med et flott resultat. Det er en stor glede å se at folk setter pris på musikk av Chopin som er min favoritt også.

Hvilken bok håper du å lese i sommer?

Denne sommeren skal jeg fortsette å lese bøker av en russisk moderne forfatter S.N. Lazarev (lazarev.org). Min kone Teresa er også interessert i det, men vi har bare russisk tekst. Heldigvis snakker jeg russisk, så jeg kan lese og oversette for henne høyt. Dette er en veldig hyggelig måte å lese en bok på, hvor vi ofte stopper og diskuterer disse interessante åndelige og kristendom-relaterte saker. Som musikere vil vi også "lese" nye bøker i form av å praktisere ny musikk og oppdage nye komponister. Denne sommeren skal jeg jobbe på pianostykker av franske impresjonister.

Hvilke visjoner og ønsker har du for det nye arbeidsåret? Hvilke prioriteringer gjør du eller hva er viktigst?

De viktigste mål for den nærmeste framtid er å engasjere flere folk til å synge i kirken, samt undervisning om kirke-liturgi og salmer for den yngre generasjonen. Jeg vil fortsette med å danne et vokalensemble av voksne (alle som er villige til å synge, ta kontakt med meg!). Men jeg håper også det vil være mulighet for å danne et barnekor - og dette er et stort håp for meg. Barn i dag er vår menighet om 20 år! Jeg har etablert svært verdifulle kontakter med andre organister og musikere rundt Egersund, og vil jobbe videre med å utvikle et godt musikalsk nivå i kirken. Alle som ønsker å delta, kan kontakte meg via www.muzzician.com eller 96919140! Ha fortsatt en god sommer!