Helleland Bedehus har holdt sitt siste møte

Av Oddny Sandstøl Frisk, febr.-16

Den store flommen Synne, som rammet Dalane området i desember-15, fikk alvorlige konsekvenser for bedehuset på Helleland.

Bedehuset som ligger rett ved Hellelands-elva har i årenes løp hatt mange flaumer opp på trappa, flere ganger inne på gulvet også. Den tidligere rekorden var på 10 cm vann inne. Beviset var en flanellograftavle som stod på gulvet.10 cm av den var misfarget etter å ha stått i vann.

vann 1 meter opp på veggen.jpg

UBRUKELIG: Vannet stod 90 cm opp etter veggen. Trøorgelet (midten av bildet) har nok spilt sin siste tone.

Flaumen i desember var ikke som andre haustflaumer, det viste tydelig igjen mange steder. Inne på bedehuset stod vannet 90 cm opp etter veggene. Stolene fløt rundt omkring, og det eldgamle trøorgelet flaut opp og la seg over på siden når vannet forsvant. I følge Olaf Øgreid som sitter i styret, så var det enighet om at dette var den siste flaumen. Huset blir ikke fikset igjen. Styret har fått en lovnad om kr 270 000 i forsikring for tapt inventar og eventuelle reparasjonskostnader. På en måte passet det fint, all den tid det planlegges et nytt forsamlingshus på Helleland. Utfordringen er bare at de planene ikke er helt klare enda. Forsikringspengene må brukes innen fem år, så nå haster det med å komme i gang med nytt bygg. Leder i menighetsrådet, Kari Melhus, bekreftet at det var kommet positive signaler fra fylket vedrørende de siste tegningene som var sendt inn. Planlagte aktiviteter på bedehuset blir nå flyttet til bedehuset på Årrestad, Landbruksenteret eller kirka.

helleland bedehus 061215.jpg

MYE VANN: Norleif Øen viser hvor høyt vannet stod på Helleland Bedehus under Synne-flaumen.

helleland bedehus 051215.jpg

Lørdag kveld 5.desember-15. Foto Per Østebø