- Påsken er veldig viktig i mitt trosliv

Per Arne Sandvold, mars-16

- Påsken er veldig viktig i mitt trosliv. Dette sier Prost Kåre Mjølhus som blant annet gleder seg til å plukke ut salmene som skal synges 1.påskedag.

Har du noen gode påskeminner?
- Når jeg tenker på påsken tenker jeg på våren som er i anmarsj, påsketurer heim til Lyngdal og ikke minst en tur ute med koking av påskeegg. Men som prest har påsken vært mye bundet opp i jobb, noe som gutta våre sikkert kunne sagt noe om.

Hva tror du påsken betyr for folk flest?
-
I jula går mange i kirken, mens påsken er mere fritid i fjellet og på hytta. Jeg tror den kristne påsken er fjern for mange. Kirken har noen steder forsøkt å følge folket til fjells, for eksempel i form av friluftsgudstjeneste. Vi har liten tradisjon for det her hos oss. Hva med å få avtale med turistforeningen om friluftsgudstjeneste i påsken på ei eller flere av hyttene i nærheten?

kåre e mjølhus påske web.jpg

PÅSKEN - ET VALG: Prost Kåre Erling Mjølhus velger både Bibel og ski i påsken.

Hvorfor feirer vi påske?
-
Bakgrunnen for påsken er jødisk for å markere jødefolkets utgang fra Egypt. Jødene feirer fortsatt påske på denne måten. Jesus var den gang med og feiret den jødiske påsken, og feiret påskemåltidet med disiplene. Så skjedde all dramatikken som kirkens påske er full av.

Påske betyr «pass over» på engelsk, eller «forbigang» på norsk. Ordet peker på dødsengelen som gikk forbi de husene som var merket med blod fra offerlammet. Det er en sterk symbolikk for hver og en av oss. Vårt påskelam er Jesus, og vi er merket med hans blod.

Hvordan burde vi feire påsken?
-
Den ideelle påskefeiringen ville være en fullsatt kirke som fulgte påskens dramatiske budskap. Noen gjør det, men vi har en stor utfordring i å få med den oppvoksende slekt. Folk vet ikke hva påsken betyr, og media omtaler bare fjellpåsken. Det går an for alle å dele påsken i to; en del på fjell og hytte og en del to med feiring av påsken sammen med menigheten. Vi kristne er ikke noe særlig bedre enn alle andre når det gjelder hvordan vi feirer påske. Derfor trenger vi en bevisstgjøring om hva påsken betyr og dens fantastiske innhold også blant kristne. Som prest er det å velge ut salmene som skal synges første påskedag veldig oppbyggelig.

Hva betyr påsken for deg?
-
Påsken er veldig viktig i mitt trosliv. Den inneholder mye dramatikk fra den store fortvilelse til de store høyder. Det som skjedde på langfredag gjelder mitt og alle andre menneskers liv. Da døde Jesus på korset for hver og en av oss. Påskemorgens grensesprengende budskap om Jesu seier over døden er fantastisk å oppleve etter all lidelsen som den kristne påsken ellers er full av.