Å ville – og kunne - velge livet

Siri J. Johannessen, sept.-18

Livet er fantastisk. For oss som er født i Norge, og som lever i trygge, gode Eigersund, er det nesten som å ha vunnet i lotto. Kunne det vært bedre?

Men livet er ikke alltid lett. Og når livet blir vanskelig, kan det bli så umåtelig vanskelig fordi en føler seg alene. Mange har én eller flere ganger kjent at livet nesten blir for mye, og kan relatere seg til livets smerter. Hva som gjør at vi kommer oss gjennom livets smertefaser, avhenger blant annet av vår personlighet, våre tidligere erfaringer og hvilken støtte vi får. Og noen opplevelser er så overveldende, at det for noen er lettere å velge og avslutte livet sitt, enn å leve med hvordan det er blitt.

Mandag 10. september er verdensdagen for selvmordsforebygging. I Norge er det organisasjonen LEVE som har ansvar for markeringen. I vårt distrikt arrangeres det blant annet minnekonsert og lystenning i Stavanger. Det tennes 614 lys for de i Norge som det siste året har valgt å avslutte sitt eget liv. WHO anslår at det på verdensbasis er 16 mennesker per 100 000 som begår selvmord hvert år. Det tilsvarer like mange som årlig dør av vold, drap og krigshandlinger – til sammen. For Norge er tallet så høyt som 12-14 per 100 000, årlig 500-600 mennesker. 10 ganger så mange prøver å avslutte livet sitt, og det er store mørketall i begge kategorier.

Selvmord er globalt den nest hyppigste dødsårsaken for mennesker mellom 15 og 19 år. Dette er ungdom som skal leve opp og har nesten hele livet foran seg. 60% av de som velger å avslutte livet sitt i Norge er under 50, og kunne hatt mange år foran seg. Hva er det som gjør at livet er så vanskelig for noen å leve? Hva kan vi gjøre for å bidra til at mennesker velger livet, til at det blir et fullverdig og trygt alternativ?

leve.jpg

Alle må dra sammen. Ingen må si at de kanskje kan gjøre noe senere. Vi må få opp øynene, og starte med en gang! LEVE sitt motto for 2018 er «Sammen for forebygging av selvmord. Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.» For alle mennesker er verdifulle, i det at de er villet og skapt. Selv om livet er så hardt at du kan undre på om noen noen gang ønsket deg. For livet er så hardt av og til. Men du skal vite at du er ønsket, og at du har noe å gi! Alle er verdifulle. Men vi har også alle et ansvar for å vise de vi møter at de er verdifulle. Gud har skapt mennesket i sitt bilde. Derfor vil vi alltid se Gud når vi ser et annet mennesket. Uavhengig av hvor dette mennesket er fra, hvilken tro det har, hvordan det kler seg, hvem det elsker, hvor godt det presterer på skolen eller i idrett. Kirken med sine medlemmer og ansatte har et viktig ansvar for å vise at vi er der. Vi vil dele livet med deg, både med gleder og sorger som følger med det å leve. For vi møter deg når de du elsker akkurat er kommet til dette livet, og når det går ut av det. Og vi vil følge deg i tiden imellom.

Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg. Se Gud i det andre mennesket, og gjør slik at mennesket vil velge livet. For livet kan være så fantastisk.