Lys og håp for det nye året

Siri Johannessen, jan.-20

Nyttårsaften var jeg på midnattsgudstjenesten i Egersund kirke. Med meg var min yngste sønn Brage på 9 år. Kirken er gammel, og innimellom liturgi, sanger, tekstlesing og preken kom mange spørsmål. «Hvorfor er det svenske sanger i Norsk salmebok?» «Hvor lenge har tallene hengt på tavlene?» «Hvorfor er det varmt under benken?»«Hvorfor ringer ikke klokkene 10 ganger, men 9?» «Hvorfor er det juletre her inne i kirken når det er et på torget?» «Når skal tallene tas ned igjen?» «Hvorfor er det skrevet noe her på benken?»

håp i kirka (1).jpg

Jeg vekslet mellom å ønske at han var litt mer rolig, og gjerne fulgte med på det som ble sagt, og å fundere på hvordan jeg skal svare ham på en god måte, imøtekomme hans nysgjerrighet, uten å forstyrre andre. Til sist er jeg opptatt av at barn må få være barn også i kirken, og gleder meg over alt han oppdager.

For den gamle kirken vår er jammen en skatt! En skatt i seg selv, men også en egen skattejakt i å finne innrissede bokstaver i benkene, nye mønster på veggene, og stadig nye kunstuttrykk. Sammen med Brage telte jeg stjernene i taket, og beundret musikken. Og fant innrisset ordet «håp». Vi satt en stund og lurte på hvem som har båret på, eller kanskje lett etter, et håp. Her, i kirka vår. «Kanskje de håper å bli kjent med Gud?», undret Brage.

Tidligere på kvelden nyttårsaften var jeg og mine sønner i Vannbassengan for årets siste utebad. Vi var enig i at lysene i det fine turområdet er viktig for å finne veien og å se det som er rundt oss og foran oss. Og for å ikke være så bekymret for hva som finnes i det mørke vannet. Håpet kan beskrives som et lys i tunnelen eller et lys i mørket. Jesus sier at «Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.» I tro på ham vil han lede oss til håpet, og sørge for at vi kan se veien foran oss, det skumle og ukjente, og han vil være med i dagene som også er utfordrende og vanskelige.

lys i mørket  (1).jpg

Kanskje noen leter etter et håp, i kirka og i livet. Å undre seg sammen med andre kan åpne for å se noe nytt hver dag. Kan vi i det nye året bruke mer tid på å lytte til hverandre, utforske, se lys og håp i verden og i byen vår? Enten det er i kirken, i naturen eller hos hverandre. Godt nytt år!