Voksenarbeid

Tekst og foto: Svein Anton Hansen, 2007

For anledningen har de kjolekledde damene pyntet seg med perlekjede og brosje. Få menn stiller uten slips. Lysegrønne servietter er sirlig brettet og stikker opp av kaffekoppen. Sangboken ligger på sin sedvanlige plass ved asjetten. Banjo og trekkspill legger et stemningsfullt musikalsk teppe til mannskoret som synger ”Fold det gamle merket ut!”

Kvelden (mai-07) tilhører ”Vi over 60” i Eigerøy arbeidskirke. Verken vinterlig holkeføre eller vestlandskuling hindrer eldre i Egersund å oppsøke slike festaftener. 4 ganger i året samler nærmere 100 pensjonister seg til sang, andakt, mat og åresalg på ”Øyna”. Denne tirsdagskvelden i mai skulle i alle fall ikke været hindre noen å komme. Også en som har 20 år igjen til oppnådd alder, får plass ved et av bordene. Folk kommer fra hele kommunen. Et par fra Bjerkreim er også å se. ”Disse kveldene må vi bare ha med oss!” Hans Emil fra Hellvik, Tora fra Nodland, Birgit fra Hestnes og Magnus som bor i Årstaddalen sier det nesten i kor, når jeg spør hvorfor de tar turen ut hit. Bord og stoler står tett. Trangt å sette seg. Etter et par smørbrød og to fløtekakestykker virket avstanden mellom bordkanten og magen noen centimeter mindre. Vanskeligere å komme seg opp igjen for å ta bilder av blide og begeistrede pensjonister.

Blide og begeistet

Trast og Trøst
Kveldens trekkplaster er mannskoret ”Frimann” fra Jæren. Her synges tradisjonelle bedehussanger og noen lokalt diktede av gamleordføreren i Hå, Tobias Skretting. Forsamlingen nynner med og er raske til å spandere en applaus. Riksmål, nei takk! Her synges på dialekt. ”Som ein trast uti furuskogen.” Det var ikke lett ”å griba alt” for en trønder. Men også det kommer vel med årene.
”Hvis du dør i natt, tror du at du da vil komme til Himmelen? Og hva vil du svare Jesus når han ved Perleporten spør deg: ”Hvorfor skal jeg slippe deg inn her?” Kveldens taler tar forsamlingen med inn i ”Livets 2 store spørsmål.” Evighetsalvoret om fortapelsens mulighet og gleden og trøsten over at Jesus har åpnet veien til Gud. Begge sannhetene løftes fram.

Banjo - sjeldent syn i kor

Årer og år kommer og går
”Eg ska’ ha fø seksti kroone!” Alle potteplantene på bordene skal loddes ut. Aud Tove Hovland som leder disse kveldene, springer rundt med plastbøtta full av årer. Alle får. Det ble visst ingen blomst på de jeg delte bord med denne kvelden. Men god drøs fikk vi. ”Voldsomt fort så tia gjenge!” sukker Hans. ”Ja, eg ha merka det!” kommer det kjapt fra Magnus på 86 år. Det var livet og ikke denne kvelden de snakket om. I løpet av kvelden har både bekjentskapskrets og mage vokst. Og med tanke på fløtekakene sukker også jeg – kan noen arrangere dette for ”Oss under 60”?