Eigersund Kirkelige Fellesråd

Hovedside

Aktuelle linker

Aktiviteter

Nyhetsarkiv

Ny hjemmeside

Det kan gledelig meddeles at Egersund- og Helleland menigheter har fått nye hjemmesider.

Samme bransje på nytt sted

Fra begynnelsen av mars har staben ved kirkekontoret blitt beriket med en Sokndøling. Elin Wood er en person med omsorg for sine omgivelser, som gjerne tar seg tid til spennende prosjekter og nye bekjentskap. 

Årsmeldinger 2019

Klikk deg inn her for å lese årsmeldingene til Egersund- Eigerøy- og Helleland menigheter. 

Se videoer fra lokalkirken på YouTube

I det siste har vi lagt ut en del filmer på Facebook, men siden ikke alle er Facebook brukere legger vi dem også ut på YouTube der alle som har  tilgang til internett kan gå inn og se.

Samtaletelefon

Ta kontakt om du ønsker en samtale i en annerledes og kanskje utfordrene hverdag. Vi er mange her som vil prate med deg, så ikke nøl med å ta kontakt for en prat. 

Jesus hylles som konge

Det blir en annerledes påskehøytid i år. Palmesøndag innleder det vi kaller den stille uke og aldri har det vært mer treffende enn i år.

Offergave i påsketiden

Ønsker du å gi en gave? Det er mulighet for å gi takkoffer selv om vi for tiden ikke kan møtes til gudstjneste i kirken. 

Ny hjemmeside

Det jobbes med ny hjemmeside for Egersund- og Helleland menigheter. Frem til den nye løsninger er klar, vil vi fortsette å kommunisere med dere på denne plattformen. 

Gud er den samme

Den siste tiden har vært merkelig. Fra å være noe vi hørte om på nyhetene, har Koronaviruset for alvor rammet landet vårt. Og hverdagen er snudd på hodet. Vi kjenner ikke morgendagen. Men Gud kjenner den. Vi kan komme til ham med alt i bønn.

Fasteaksjonen blir digital

Korona har spredd seg over verden, og dette byr på utfordringer for de fleste. Og noen steder i verden, blir problemene større enn andre. F.eks. i områdene som midlene for årets fasteaksjon vil tilkomme. Som en konsekrens av dagens situasjon blir fasteaksjonen digital, men desto viktigere i år. 

Refleksjoner ved sjøen

Kirken ønsker å være synlige og tilstede i den vaskelige tiden vi nå står i. Vi får dessverre ikke møtes personlig, men vi er sammen i tanker og bønn. Fremover vil det dukke opp noen tekster og annet innhold som vi ønsker å dele med dere. I dag har Silje Holand delt en tekst med oss. 

Avlyst

All organisert aktivitet i Egersund, Eigerøy- og Helleland kirker er avlyst inntil videre.

"Nu skal vi stå sammen ved at holde afstand" - Mette Fredriksen

Dnk og korona

Avlyste gudstjenester og dagene fremover. Dåp, vigsel og gravferd vil være prioriterte tjenester i denne tiden.

Søndagstanker — Jeg tror på Gud fader

Dette er andre del i vår serie om trosbekjennelsen. Den definerer det vi har felles som medlemmer i Den norske kirke. Vi bekjenner at vi tror på Gud Fader, Jesus Kristus og Den Hellige Ånd.

En tid for alt - takk for trofast tjeneste!

Det manglet ikke på komplimenter når daglig leder for Egersund menighet ble takket av etter gudstjenesten i Egersund kirke på søndag. Vennlig, trygg, flink, dyktig, empatisk, utholdende, pliktoppfyllende, blid og rolig var ord som ble nevnt for å beskrive Karen Johanne Hansen.

Søndagstanker – Jeg tror

Menighetsbladet skal nå i gang med en serie om trosbekjennelsen; ett av de faste leddene i gudstjenesten i kirken. For det er mye som gjentar seg igjen og igjen når vi er sammen til gudstjeneste. For noen kan dette virke litt rart, for andre er det gjenkjennelig og trygt. 

Lys og håp for det nye året

Nyttårsaften var jeg på midnattsgudstjenesten i Egersund kirke. Og den gamle kirken vår er jammen en skatt! En skatt i seg selv, men også en egen skattejakt i å finne innrissede bokstaver i benkene, nye mønster på veggene, og stadig nye kunstuttrykk.

Ny trosopplærer – med smil og omsorg

Jofrid Mikalsen Aarsland begynte i jobben som trosopplærer ved kirkekontoret i Egersund i høst, og begynner etter hvert å bli godt kjent med jobben, frivillige og de andre ansatte. 

Kirke i alle livets faser

Noen av oss på Eigerøy hadde lyst å gjøre litt mer for den eldste delen av oss. De som kommer litt opp i årene og ikke lenger kan bo hjemme, må flytte til byen. Dermed ble vi enige om å arrangere enkle hyggekvelder på Lagård Bo- og Servicesenter og på Kjerjaneset.  

Da er hverdagen her igjen

Et nytt år er startet. Alle julelysene og pynten er ryddet vekk, julemusikken er stilnet og hverdagen er over oss. Jeg vil oppfordre til å ikke rydde vekk julens budskap når vi nå tar fatt på hverdagen. 

Suksessfullt oppdrag av tårnagentene!

43 tredjeklassinger var på torsdag i forrige uke samlet i Bakkebø kirke på et mystisk oppdrag. Her måtte de først registrere seg med fingeravtrykk og si det hemmelige passordet, før de kunne finne en spiselig skatt, og ta plass i benkeradene.

a

b

Kirkelig Fellesråd – hva gjør de?

Per Arne Sandvold - en engasjert samfunnsdebattant med erfaring både fra politikk og menighetsarbeid, er valgt som leder for Eigersund kirkelige Fellesråd.

Se min kjole!

Egersundskonfirmanter som har valgt interessegruppe Changemaker, var lørdag med på et stort arrangement i Eigerøy Arbeidskirke. De viste fram kjoler som var gitt til arrangementet. Kjolene kunne kjøpes etterpå og inntektene gikk i sin helhet til TV-aksjonen.

Strategiplan for Egersund menighet

Strategiplan for Egersund menighet er lagt ut for høring. Planen skal vedtas av det nye menighetsrådet senere i høst. Vi håper at folk i menigheten tar seg tid til å se på denne og gir innspill eller kommentarer til planen før den skal behandles i menighetsrådet. 

Bønn, håp og handling for fred og rettferdighet

Egersund menighet vil denne høsten ha et spesielt fokus på bønn, håp og handling for fred og rettferdighet. Vi er kalt til å skape en mer rettferdig verden for alle. Å vise omsorg for fattige og undertrykte er en integrert del av våre liv som kristne. 

Julehilsen fra Prosten

Julehøytiden nærmer seg raskt. Julen kommer om vi stresser eller om vi tar det med ro. Vi feirer at Jesus Guds sønn ble født inn i vår verden.

Forhåndsstemming ved Kirkevalget

Det nærmer seg valg på menighetsråd og bispedømmeråd. Valget skjer samme dag som det er valg til kommunestyre og fylkesting. Egersund kirkekontor har åpent for forhåndsstemming fram til valget i september.

Del raust av den store gleden

Matteus kaller Jesusbarnet Immanuel. I dette navnet ligger hele juleevangeliet, både sånn at Gud ER med oss, og at Gud er MED oss. Det startet med engelens ord: «Jeg kommer til dere med bud om en stor glede, en glede for hele folket».

Juletanker – Følsom og sårbar jul

Desember er her med lys inne og ute, adventpynt og etter hvert julepynt. Ventetiden og mørketiden fram til vi kan senke skuldrene julaften, inneholder lys og varme. Alt skulle vel da ligge til rette for en god jul? 

Kirkestuen er reist

Nå kan alle se at Kirkestuen tar form. I starten var forandringene merkbare fra dag til dag. Nå som bygget er reist skjer mye av arbeidet innendørs. 

Fra barnetro til voksen og moden tro

Areopagospresten Tore Laugerud snakket Kristi Himmelfartsdag, 30. mai, om troens vekst og utvikling på en inspirasjonsdag på Utstein Pilegrimsgard. På samme måte som vi har en utvikling rent fysisk som mennesker, skjer det også en indre prosess gjennom livets faser.

Adventskonsert i Bakkebø kirke

Egersund Brass, Chorus og Egersund menighetsråd ønsket velkommen til konsert i Bakkebø kirke første søndag i advent. Til tross for såpeglatte veier som nesten ikke var til å komme seg fram på verken til fots eller i bil, var det nesten fullsatt kirke søndag ettermiddag.

Bildedryss fra Lys Våken

Forrige helg var 35 barn samlet til overnatting i arbeidskirka med påfølgende gudstjeneste neste dag.

Vern om skaperverket

"Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var svært godt!" Og Gud ba menneskene om å forvalte skaperverket, både planter, fisker, fugler og dyr. Gjennom hele resten av Bibelen er skaperverket på en eller annen måte involvert. Det handler om menneskers relasjoner til seg selv, naturen, hverandre og Gud.

Vigslet til kateket

Søndag 24. november var en stor dag i menigheten vår. Da ble Christiane Krahner vigslet til kateket og tjeneste i Egersund, Eigerøy og Helleland menigheter.

Sommertanker – Bønn

De av oss som ber til Gud, har sikkert ulike opplevelser med dette. Noen ganger kan Gud kjennes nær, andre ganger er det som å be ut i lufta. Hva kan det skyldes? Jeg tenker at dette har mer med min egen sinnsstemning å gjøre, enn med Gud.

Takk til det gamle og velkommen til det nye!

Det viktige arbeidet som menighetsrådene har drevet, føres videre i de nyvalgte rådene i Eigersund. De har startet sitt arbeid med virkning fra 1. november. Alle har hatt konstituerende møter og valgt leder, nestleder og representanter til fellesråd og ulike utvalg og komiteer.

Minecraft bibel til 6. trinn på Helleland

Søndag 17. november var det endelig 6. trinn på Helleland som fikk utdelt den populære Minecraft varianten av Det nye testamente. Det var fem fornøyde 11-åringer som møtte opp på gudstjenesten og utdelingen. 

Konfirmantleir på Ognatun

Lørdag 16. november gikk bussene med 82 konfirmanter som hadde valgt leir med overnatting til Ogna. Med på turen var også 11 voksne ledere både frivillige og ansatte.

Et trofast menighetsrådsmedlem takker for seg

For 24 år siden ble Elsa Synnøve Tønnesen Ødegaard valgt inn i menighetsrådet for første gang. Engasjement og glede over å være med har hun beholdt gjennom alle disse årene. Og opp gjennom årene er det også mange som har blitt ønsket velkommen av Elsa Synnøve til gudstjeneste i kirka vår.

Nestekjærlighet

Omsorg og nestekjærlighet er nok det som de aller fleste som kjenner til diakoni tenker at er dens kjerneverdi og hovedmål. Dette er en tradisjonell oppfatning, og har også i lange tider vært diakoniens forankring. Fremdeles er det ett av de fire hovedområdene diakonien i Den norske kirke skal favne.

Besøk fra Laos

Søndag hadde vi besøk av kirkepresident Dr. Khampone og visepresident Kampeng i Laos Evangeliske kirke. De var i Norge i forbindelse med en internasjonal misjonskonferanse i Stavanger, arrangert av NMS.

Smuglet bibler gjennom skogen

Forrige fredag stakk ungdommene på Kvelds til skogs for å konkurrere i bibelsmugling. Tre lag la ut på den strabasiøse ferden over grensen til «Nord-Korea», for å se hvem som klarte å smugle flest bibler. 

Reiseskildring fra Muskathlon i Sør Korea

Egersunderen Olav Magne Egebakken reiste til Seoul for å delta på Muskathlon Sør Korea 2019. Et Muskathlon er den ultimate utholdenhetsutfordringen. Alle deltakere har som mål å samle inn store summer for å støtte kampen for global rettferdighet.

Big Friday

Fredag kveld suste lysende baller gjennom lufta da nærmere hundre ungdom var samlet for å spille Dodgeball (in the dark) i Egersundshallen, på Big Friday. Big Friday er et samarbeid mellom de kristne ungdomstilbudene i Eigersund.

I Paulus' fotspor

Alle prestene i Stavanger Bispedømme fikk være med på en ukes studietur til Tyrkia i september. Dette ble en uke full av inntrykk! De to første dagene var vi i Istanbul og de neste dagene tilbrakte vi i den sørvestlige delen av Tyrkia.

Søndagstanker – Åndens frukt er selvbeherskelse

I dag har vi kommet til den niende og siste av Åndens frukt – selvbeherskelse. Hver første fredag i måneden har vi omtalt en ny. Utgangspunktet er følgende ord fra bibelen: Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. (Gal 5,22)

Gullkonfirmanter

På gudstjenesten 6. oktober fikk vi ønske lille Oda velkommen til menigheten gjennom dåpen, vi fikk presentert menighetens nye trosopplærer Jofrid, og vi fikk se høstens gullkonfirmanter i kirken. 

Hestnes gravlund

Etter sommerferien ble grunnarbeidene på den nye gravlunden ferdige. Nå er det topplaget, finishen, som gjenstår og dette arbeidet er i full gang. Det skal legges på jord, veiene skal gjøres ferdige og det skal plantes busker og trær.

Pilegrimsvandring for TIENDE året på rad

Diakoniutvalget i Egersund menighet inviterer for tiende året på rad til en pilegrimsvandring mellom to gamle kirkesteder: Ogna kirke og Egersund kirke, søndag 2. juni. Tema for i år er «Å vandre med håp», noe som vil prege de innlagte stoppene underveis, med sang, tekstlesning og bønn.

50-års konfirmanter på Helleland

12 av 14 Gullkonfirmanter møtte opp til gudstjenesten i Helleland kirke med påfølgende komlemiddag på Bygdedagen på Helleland Grendahus på søndag.

Hva velger du?

Valg tar vi hver dag. Små og store valg. Hva velger vi skal styre oss, hvilken retning vil vi ha i livet? En ting er de små, kanskje ubetydelige, valgene. Andre valg er større.

Jorden rundt på én dag!

Er det mulig da? Ja, på mandag kan du som fyller 8 år i år bli med på en reise jorden rundt i Eigerøy arbeidskirke!

Søndagstanker - Åndens frukt er ydmykhet

Vi har kommet til den åttende av Åndens frukt – ydmykhet. Utgangspunktet er følgende ord fra bibelen: Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. (Gal 5,22)

Valgresultat for Egersund, Eigerøy- og Helleland menigheter

Tilsammen har 1093 personer avgitt sin stemme ved kirkevalget i kommunen. Stemmene er talt opp, og vi kan nå ser hvordan de nye menighetsrådene vil se ut. Takk til alle som har stillt til valg for den kommende menighetsrådsperioden! 

Husk å bruke stemmeretten på mandag!

Mandag 9. september er en stor og viktig dag for folkekirken. Da skal kirkens stemmeberettigede medlemmer velge nye representanter til menighetsråd og bispedømmeråd. 

Velkommen som konfirmant

Ferien er over og nå er det tid for å bli kjent med de nye konfirmantene våre. En stor flott gjeng med ungdommer skal være med på aktiviteter og undervisning i menighetene våre fram til slutten av april/begynnelsen av mai.

Konfirmasjonsdag på Helleland

Vi gleder oss stort over de fem flotte ungdommene som skal konfirmeres på søndag i Helleland kirke. Gratulerer med dagen til konfirmanter og familie!

Søndagstanker – Åndens frukt er trofasthet

Vi har kommet til den sjuende av Åndens frukt – trofasthet. Utgangspunktet er følgende sitat fra bibelen: Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. (Gal 5,22)

Sommertid

I sommermånedene er det ikke like mye aktivitet i kirke, lag og foreninger som ellers i året, men Gud tar ikke ferie, han er like nær deg som alltid. 

I kulissene - i Helleland kirke

Som så mange andre organisasjoner er også kirken avhengig av frivillige. Menighetsbladet har vært og kikket litt i kulissene på Helleland.

I kulissene - i Egersund kirke

Har du tenkt over hva som skjer i løpet av en gudstjeneste og hvem som er med og ordner det praktiske? Hvem setter fram blomster på alteret og hvem koker kaffe? Det er mye som skal organiseres og ordnes slik at gudstjenesten blir en fin opplevelse.

I kulissene - i Eigerøy arbeidskirke

På Eigerøy har vi mottoet «Se og bli sett» og ønsker å bidra til det gjennom arbeidet. I en gudstjeneste er det noen som er tydelig tilstede og som alle ser. I tillegg er det personer i bakrunnen som er viktige bidragsytere.

Utegudstjeneste i Mong

Når det står sommer på kalenderen, så er det tid for uteaktiviteter selv om gradestokken viser omtrent det samme som en mild dag i januar. Slik var det sist søndag da menigheten inviterte til utegudstjeneste utenfor det gamle skolehuset i Mong.

Søndagstanker – Åndens frukt er fred

I dag har vi kommet til den tredje av Åndens frukt – fred. Hver første fredag i måneden framover omtaler vi en ny. Utgangspunkt er følgende sitat fra bibelen: Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. (Gal 5,22)

Sommerkirken

Kirken tar ikke sommerferie. Kom innom til en stille stund, musikalsk halvtime, konsert eller bli med på gudstjenese i Guds skjønne natur. 

Søndagstanker – Åndens frukt er godhet

I dag har vi kommet til den sjette av Åndens frukt – godhet. Hver første fredag i måneden omtaler vi en ny. Utgangspunktet er følgende sitat fra bibelen: Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. (Gal 5,22)

Arbeid og hvile

Vi går mot ferietider og flere av oss har allerede begynt. Jeg vil tro at alle ser frem til noen uker med avkopling og hvile. Vi har behov for å finne en god rytme når det gjelder arbeid og hvile.

Pusterommet: Åpen kirke og kveldsbønn

Egersund kirke er jevnlig åpen for besøk og stillhet, meditasjon og bønn på sen-ettermiddag og tidlig kveldstid, stort sett tre torsdager i måneden. Et pusterom - midt i byen.  

Din stemme teller i Kirkevalget

Er du en av de 3,7 millionene som er medlem i Den norske kirke? Da er din stemme viktig i Kirkevalget! Når du stemmer gir du en tommel opp til din lokale menighet, og du er med på å bestemme hvem som skal lede den framover.

Møter mellom religioner – møter mellom mennesker

Her i Egersund er vi innbyggere med mange ulike kulturer og religioner. Jeg mener at det er viktig å møtes på tvers av kulturer og religioner. Vi må tørre å være sammen og slik finne ut hva vi kan gjøre sammen for å gjøre livet bedre for alle.

Kjære venner i Norge! - Hilsen fra Estland

Siste hilsen fra venner i Estland der Tiina Klement og Magne Mølster forteller om kirkebyggingen i Mustamäe, menighetsbladteprosjektet i Saku, og menighetslivet ellers. 

Før helgen med Ingun

For ikke lenge siden feiret vi pinse. En dag som feires av alle kristne over hele verden som den dagen kirka begynte å vokse fra en liten gruppe disipler til flere tusen som ville bli døpt og følge Jesus. Pinsen minner oss på at vi ikke er alene.

Søndagstanker – Åndens frukt er vennlighet

I dag har vi kommet til den femte av Åndens frukt – vennlighet. Hver første fredag i måneden omtaler vi en ny. Utgangspunktet er følgende sitat fra bibelen: Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. (Gal 5,22)

Pilegrimer for 10. gang

Pilegrimsvandring fra Ogna til Egersund har for enkelte blitt noe som hører forsommeren til. For 10. året på rad inviterte diakoniutvalget til pilegrimsvandring. 

Konfirmantene og veien VIDERE

Det er alltid et rørende øyeblikk når årets konfirmanter kommer fram til alteret for å ta imot velsignelsen. Litt vemod følger også med siden vi vet at vi ikke lenger vil møte dem så ofte etter konfirmasjonen.

Påskemåltid i Arbeidskirka

På skjærtorsdag er du velkommen til Eigerøy arbeidskirke kl. 18! Da vil vi feire et felles påskemåltid for Egersund- og Eigerøy menigheter med samme opplegg som i fjor. 

Streiken for fremtiden

Den 22. mars arrangerte «Natur og Ungdom» skolestreik for klima og miljø. Det var ikke første gang, men denne gangen fikk de den oppslutningen og oppmerksomheten de fortjente. I Egersund deltok ca. 150 ungdommer i streiken. 

Før påsken med Martin

Snart er det påske. En tid som for mange betyr rolige dager. Kanskje noen dager på hytten – eller slappe av hjemme og gjøre ting som man ikke får så mye tid til ellers.

Fest for konfirmantene

Det er høytid når konfirmantene kommer pyntet i nye dresser, kjoler og bunader for å feire tiden de har forberedt seg til konfirmasjon. I år var ikke noe unntak når konfirmantene med familier fylte aulaen på Dalane videregående onsdag kveld, da ble det fest.

Menighetsrådsvalget 2019

Valgliste for Egersund menighetsråd er klar, men menigheten trenger flere kandidater til menighetsrådsvalget. Supplerende nominasjon er aktuelt, siden nominasjonskomiteen ikke har lyktes med å fremskaffe nok kandidater.

Søndagstanker – Åndens frukt er overbærenhet

I dag har vi kommet til den fjerde av Åndens frukt – overbærenhet. Utgangspunkt er følgende sitat fra bibelen:

Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. (Gal 5,22)

Gullkonfirmanter

Det er alltid like kjekt å ønske GULL-konfirmantene velkomne tilbake til gudstjeneste i kirka men påfølgende middag på Grand Hotel. Også denne gangen ble det et godt møte, med mange gode minner delt. 

Urent vann dreper flere mennesker enn krig!

Kirkens Nødhjelp gjennomfører årlig en fasteaksjon. Tirsdag 9. april kommer Eigerøy konfirmantene på besøk for å samle inn penger til det viktige arbeidet som Kirkens Nødhjelp driver rundt omkring i verden.

Kirkestuen på Helleland

Hva er situasjon akkurat nå? Anbudspapirene ble lagt ut på DOFFIN – den nasjonale kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelser. Fristen for innlevering av anbud på jobben er satt til fredag 12. april. 

En lørdagskveld utenom det vanlige.

Lørdagkvelden 27.februar tilbrakte jeg i Egersund Arena med flere hundre andre. Mange som jeg opp til flere ganger ser på kristne møter i løpet av et år. Men samtalen med ”Omid” skal jeg huske lenge.

Fasteaksjonen 2017

Denne uken har vi fokus på fasteaksjonen i menighetsbladet. Rent vann redder liv i katastrofer. Tilgang på rent vann gir helse, trygghet og utvikling. Akkurat nå er det akutte behov for nødhjelp i tørkerammede Øst-Afrika.

Ordinasjonsgudstjeneste

På søndag ble Eirik Herigstad Mong ordinert til prestetjeneste av den nye biskopen, Ivar Braut.

Påskefeiring i Sør Afrika

Påske er en av de største høytidene i kirka, og den feires over hele verden. Kristne følger lidelseshistorien gjennom påskeuka på ulikt vis, og vi kan ha ulike tradisjoner som vi følger fra år til år. Her kan du lese om hvordan Phumelela feirer påske i hjemlandet sitt. 

Biskop Braut besøker byen

Den 6. april fikk Dalane prosti besøk av den nye biskopen, Ivar Braut. Han tok først turen innom menighetssenteret på Damsgård for å hilse på de ansatte før han dro videre til Eigerøy arbeidskirke for å hilse på menighetsrådene. 

Blir kjent med kirka og Jesus

Dåpsskolen er en fin måte å bli bedre kjent med både historier fra bibelen og hva som skjer i dåpen og på gudstjenestene. Alle 6-åringer som er medlemmer i kirka vår har fått invitasjon til å få både Min kirkebok 6 og å delta på dåpsskolen.

Kjernen av troen

Søndag er det Allehelgensdag. 

Hva definerer å ha en kristen tro, hva er selve kjernen av troen vår? Eller handler det om troen min? 

 

Religionsdialog 499 år etter reformasjonen

Dialogprest Silje Trym Mathiassen holdt foredrag rundt temaet "Hvorfor trenger vi religionsdialog?" 3.november i Egersund kirke for en interessert forsamling. Etter foredraget ble det tid til dialog mellom de fremmøtte og presten.

Kirken møter moskéen

"Våren 2016 ble jeg utfordret til å ta del i en samtalegruppe i dialogens rom... Vi har hatt samlinger både i en moske og en kirke i Stavanger."

Dette skriver sokneprest Ingun Stokstad Barane om et religionsdialogarbeid hun tar del i. 

En fargerik nordlending takker av

I 3 ½ år har Hedvig Caroline Karlsen vært kateket og trosopplærer i Eigersund. Lysmessen søndag 4.desember blir hennes siste oppdrag som kateket. 

Lys våkne - døgnet rundt

Noen av sjetteklassingene var stivere i blikket enn andre under gudstjenesten forrige søndag. De hadde deltatt på «Lys Våken» og overnattet i arbeidskirka. 

Flott basar på Helleland

Rundt 80 personer mellom fire og godt åtti år møtte opp fredag 2.desember på Helleland Grendehus til basar. 

Lysmesse på Hellvik

Det er ikke lett å konkurrere med julebyen på en søndags ettermiddag i advent. Derfor var det god plass i benkeradene på Hellvik bedehus under søndagens lysmesse. Dette til tross så var det en høytidelig og stemningsfull time.

Ungdommens - at ungdom blir kjent med Jesus

Espen Jakobsen og Bjørnar Østvand Gudmestad er ledere for Ungdommens fredagskvelder på Hellvik Bedehus. Bjørnar forteller at de varierer mellom å være på bedehuset og i Hellvikshallen.

"Nå skal vi skilles…", eller?

Hvor nært skal forholdet være mellom to som formelt har blitt skilt? Vi snakker ikke her om mann og kvinne, men om forholdet den norske stat og Den Norske Kirke. Og kan man bli skilt uten at omgivelsene skal merke noe?

Vevkurs 1 ½ år på Eigerøy

Tirsdag 14.februar starter vi opp et litt annerledes vevkurs på Eigerøy. Et kurs som handler om veving i overført betydning. 

Likekjønnet ekteskap – hva nå?

Kirkemøtet i Trondheim vedtok 30.januar en ny liturgi for vigsel av likekjønnede og dermed en ny lære om ekteskapet i Den Norske Kirke. Nå sidestilles ekteskap mellom mann og kvinne og to av samme kjønn. Hva tenker menighetsrådslederne og prestene i DNK Eigersund om vedtaket?

Ga hverandre påfyll

Hva fyller du på med? Lørdag 4.februar inviterte Eigerøy menighet til dette semesterets inspirasjonssamling. De fremmøtte ble utfordret og inspirert til åndelig påfyll i hverdagen.

Liv og røre på fellesmøtene

Helgen 10.-12.februar var en rekke av byens kristne menigheter og forsamlinger samlet til felles storsamling i Egersund Arena. Det er etter hvert blitt en tradisjon å samles noen dager på denne tiden av året for å bli fornyet og oppmuntre hverandre til liv og tjeneste. 

Søndagsskole i Egersund kirke?

- Jeg har lenge hatt lyst til å starte søndagsskole i Egersund kirke, noe som vil gjøre det lettere å ta med barn til kirken. Siri Johannessen ser muligheten for søndagsskole nå når nytt rom har blitt bygget i Egersund kirke.

Kirkelig Fellesråd – hva gjør de?

Per Arne Sandvold - en engasjert samfunnsdebattant med erfaring både fra politikk og menighetsarbeid, er valgt som leder for Eigersund kirkelige Fellesråd.

Konfirmantfest – kreativ formidling av den kristne tro

Aulaen på Dalane videregående var onsdag ettermiddag fullsatt av konfirmanter, foreldre, søsken og besteforeldre. Det er ikke godt å vite om det var en fest for konfirmantene eller av konfirmantene. I alle fall var det ungdommene fra Husabø, Lagård og Hellvik som sto i fokus denne ettermiddagen.

Konfirmantene leverte og ble serverte

Samtalegudstjeneste er ikke hva det en gang var. På overhøringen i 2016 måtte presten (Martin Kolstad) svare for seg. Han klarte seg godt. I forrige uke markerte Eigerøykonfirmantene avslutningen på konfirmasjonstiden sin.

Jubileum for Israelsmisjonen

Under gudstjenesten i Egersund kirke  søndag 29.mai-16 vil det bli markert at Israelsmisjonen i Stavanger krets feirer 100 år.

Vi over 60 – høy på kaker og trivsel

Bruk ingredienser som kjente allsanger, smørbrød, fløtekaker, åresalg og den gode drøsen, og du har skapt suksessoppskriften på ”bedehus-basar-følelsen”. I Eigerøy arbeidskirke skapes denne gode opplevelsen på ”Vi over60”. 

Herlig inkluderende fellesskap

Søndag 5. juni fikk menigheten i Egersund i stor grad oppleve inkluderende fellesskap og nestekjærlighet! Vi feiret HEL-gudstjeneste i Bakkebø kirke.

Hvorfor Gudstjeneste? Hva betyr gudstjeneste for meg?

Flertallet av oss er medlem av folkekirka, men ikke så veldig mange deltar jevnlig på gudstjenestene. Noen holder seg til «4 ganger i livet»: Dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse. Kan det ligge noe mer gjemt i gudstjenestene som mange dermed går glipp av? 

Holy Riders på tur

Over 30 bikere satte seg på motorsyklene da Holy Riders reiste til Hotell Ullensvang innerst iHardangerfjorden, 21.-22. mai. For en tur det ble!

Spor av Gud i Eigersund

Kan vi finne spor av Gud i Eigersund? Og i tilfelle hvor? I menigheter, i hus, i mennesker og kanskje også i naturen? I sommer tar Menighetsbladet deg med på en vandring til ulike menigheter, gudshus og steder i Eigersund hvor Gud og den kristne tro har satt sine fotspor. Blant annet har menighetsblad-komiteen besøkt noen menigheter utenfor Den Norske Kirke. 

Konfirmant 2016/2017

Det er fortsatt mulig å melde seg på konfirmasjons-undervisningen for skoleåret 2016/2017.

Klar for konfirmanter!

Også kommende skoleår velger over 100 tenåringer å følge konfirmasjonsopplegget til Den Norske Kirke i Eigersund. Hedvig Karlsen og Martin Kolstad lover spennende og variert opplegg.

 

Barna fikk smake på misjonærlivet

Lørdag 20.august løp forventningsfulle syvåringer rundt mellom benkeradene i Egersund kirke. De var spesielt inviterte til å markere Barnas kirkedag. 

Nå har konfirmantåret startet!

I år er det 13 konfirmanter på Eigerøy som forhåpentligvis får et kjekt år med både glede og alvor. Det hele ender med konfirmasjon 14.mai. 

KRIK Egersund

KRIK Egersund samler ungdommer til idrett og Bibel i Egersundshallen.

Kan jeg be?

12.-18. september (uke 37), arrangerer diakoniutvalgene i Eigersund-menighetene bønneuke. Her inviterer vi mennesker inn til å bruke kirkerommet i bønn.

 

Vi er i evighetsbransjen

Menighetssenteret har i hele sommer sett ut som en byggeplass, men nå er arbeidet gjort. Torsdag 15. september kunne Egersund menighetsråd invitere til kombinert åpningsfest og fest for alle de frivillige i menigheten vår. 

Trim for vanlige damer

- Her kan du trene med middagsrester på klærne! Flere dager i uka samles mer og mindre treningsvante mennesker i aktivitetshallen bak Eigerøy arbeidskirke. 

Oslo - her komme’ me’!

Fredag 14.oktober setter 28 ungdommer seg på toget til Oslo. Egersund SoulChildren-koret skal være med på SoulChildren-festivalen i Oslo Spektrum. 

4 år og godt kjent i kirka

Lørdag formiddag (15.okt.) kunne vi høre kirkeklokkene i Bakkebø kirke ringe. Noen lurte nok på om det skulle være bryllup, men det var et knippe med godt og vel 30 fire år gamle skattejegere som var sammen i kirka denne formiddagen. 

Min neste… er det han som kom etter meg?

Nestekjærlighet var et viktig tema forrige uke, da en flott gjeng fra 2. trinn hadde lommelykter med og måtte lyse etter reflekser i en mørklagt kirke. Målet var å løse de ulike oppgavene og lære litt om hva det vil si å være synlige for hverandre.

Ny kirkeordning på høring

Kirkemøtet ved Kirkerådet har nå i høst sendt ut høringsforslag om ny kirkeordning for Den norske kirke. De siste årene er det gjennomført mange høringer og utredninger om dette emnet, om kirkens skille fra staten- og veien videre.

Nytestamente til 6. trinn på Helleland

Forrige søndag var det elevene fra 6. trinn på Helleland sin tur til å motta nytestamente. Vi fikk hilse på seks flotte ungdommer under gudstjenesten i kirka. 

Før helgen med Martin - Hva med kirken?

Ja, hva med den? Kirken ble til fordi Gud ønsker at vi skal bli kjent med Ham. En følge av Jesu død og oppstandelse var at et nytt fellesskap ble til. Et fellesskap av mennesker som ville bli bedre kjent med Jesus. Et fellesskap der man skulle vokse nærmere Gud og nærmere hverandre.

Ny organist i Helleland kirke

Helleland kirke har fått ny organist ved tangentene. Hun bor i Mandal, og reiser hyppig og gledelig til Helleland for å spille på gudstjenester. 

Hva skjer i kirkene før jul?

Det er stor aktivitet i kirkene i adventstiden. I tillegg til gudstjenester, er det tilbud om lysmesser, åpen julebykirke og konserter. Lysmesse skjer i Egersund kirke, Eigerøy arbeidskirke, Helleland kirke og i bedehuset på Hellvik. Flott program med deltakelse av konfirmanter og andre.

Julekrybbekirka

Julekrybba har en lang tradisjon, som det er laget utallige varianter av. De fleste setter fram alt sammen med en gang, mens noen venter med å legge Jesusbarnet i krybba til første juledags morgen. Julekrybba appellerer til noe i oss, og forteller om Gud som ble menneske og kom midt inn blant oss vanlige mennesker.

Overnattet i kirka

Med soveposen under armen var det en spent gjeng med 6. klassinger fra hele Eigersund som møtte opp for å overnatte i Eigerøy arbeidskirke i helgen.

Åpen kirke under julebyen

Rolf Mong låner ut julekort med nostalgisk preg som kan sees i Julebykirken denne helgen. Det vil også være utstillinger av julekrybber og gammeldags juletrepynt. Velkommen til kirken, et stille rom i Julebyen.

Varm og stemningsfull Julebykirke

I begynnelsen av desember kan vi minst av alt regne med været. Det fikk vi erfare sist helg. Mens regnet silte ned ute i julebyen, var det tørt, varmt og stemningsfullt inne i kirka.

Bare livet igjen

Et barn er født i Somalia, der tørke tar liv og sender folk på flukt. Kirkens Nødhjelp er på plass med rent vann og annen nødhjelp. Årets viktigste julegave kan redde liv.

Lyste opp adventstiden

Julen er godt i sikte, og adventstiden er snart lagt bak oss. Vi har tent masse lys, og kost oss med det vi kan i mørketiden. Det har vært både juleby, koserter og ikke minst lysmesser. 

Jula 2018

Skal du gå i kyrkja i år? Gudstenesta på julaftan utfordrar oss til å la sjela kvila i det som faktisk er: både det me gler oss over og det som ikkje vart slik me hadde tenkt. Midt i vår milde, våte vinter finst det ein torste: torsten etter å kjenna seg godteken og elska.

Fullført utdanning!

Denne nyttårsaften har vår gode kollega Siri Johannessen all grunn til å feire. Før jul satte hun seg på toget til Oslo for å være med på høytidelig avslutning av masterstudiet i diakoni ved VID vitenskapelige høgskole. Vi er både stolte og glade for å gå inn i det nye året med vår ferdig utdannede diakon! 

«Her e det så godt å vær!»

Dette er noe jeg ofte hører fra mennesker som er innom kirka på Øyne. Det har alltid vært viktig for Eigerøy menighet å skape en kultur hvor alle «ser og blir sett»!

Kjære venner i Norge!

Vi har fått julehilsen fra Saku og Mustamäe i Estland, der Magne Mølster jobber som NMS-misjonær. Mustamäe Magda Magdalena er Egersund vennskapsmenighet. 

Søndagstanker – Åndelige frukter

På hver første fredag i måneden denne våren, skal vi i søndagstankene skrive om de åndelige fruktene. Eller sagt med Bibelens språk; Åndens frukt: Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. (Gal 5,22)

Et godt samarbeid

Egersund menighet samarbeider med Egersund misjonsforening om flere ting i løpet av et år. Et av samarbeidene er det vi kaller for G2 (Gudstjeneste 2).

Agent- og dåpshelg!

Vi har en flott helg i sikte! Allerede i dag skal tårnagenten treffes i Bakkebø kirke der de får drive med litt realt detektivarbeid før gudstjenesten på søndag. Søndagen starter med tårnagent-gudstjeneste på Slettebø kl 11:00, før hele FEM babyer skal døpes i Egersund kirke kl. 13:00.

Liv og latter i Bakkebø kirke!

Forrige torsdag hadde vi tårnagentdag, og da var det mye liv og latter i Bakkebø kirke! 43 3. klassinger var samlet for å løse mysterier og finne skatter i kirka. Vi var både så høyt og så lavt vi kunne komme i kirka.

Kirkebygging i Mustamäe

Tiina kommer med kode nyheter om kirkebyggingen i Mustamäe! I fjor var det full stopp i byggingen, men nå har det kommet sårt trengte penger, og mye blir gjort med disse midlene. 

«En plass å henge»

Det myldrer av liv på fredagskveldene i Eigerøy Arbeidskirke. Her er tilbud for både tweens og ungdom! 

Vigslingsgudstjeneste

På søndag skal Siri Johannessen vigsles til tjeneste av biskop emeritus Erling Pettersen. Bli med på gudstjenste i Egersund kirke med etterfølgende middag på menighetssenteret. Du er velkommen! 

Menighetsrådsvalg 2019

I september 2019 er det valg til menighetsråd. I alle menigheter blir det nedsatt en nominasjonskomité som setter sammen en liste, men det er også mulig for andre å stille lister. Kanskje du vil stille til valg? Som medlem av menighetsrådet har du mulighet å bli med i kirkelig fellesråd.

Vigslet til diakontjenesten

På søndag fikk vi ta del i en stor begivenhet i Egersund kirke. Vår gode kollega Siri Jorunn Johannessen ble vigslet til tjeneste som diakon for Egersund, Eigerøy- og Helleland menigheter.

Kirka er viktig for oss – derfor er vi på laget

Til høsten skal vi velge nytt menighetsråd. Da har vi som er med nå, hatt en periode på fire år. Vi er blitt utfordret på tre spørsmål som ble diskutert på tirsdagens møte i menighetsrådet.

Prat og mat med Helleland menighetsråd

Til høsten er det valg, og også Helleland menighetsråd skal velges på nytt. Vi har pratet med både Eigerøy- og Egersund menigheter tidligere, og nå gikk turen til Landbrukssenteret på Helleland for å høre hva de tenker om det å sitte i menighetsråd.  

Gratulerer med kvinnedagen!

Den internasjonale kvinnedagen ble til for 109 år siden, og ble feiret for første gang i Norge i 1915. Stavanger bispedømme har i 2019 fått sin første kvinnelige biskop, og menighetsbladkomitéen har bedt om en hilsen i anledning 8. mars.

Ei helg uten mobildekning - anbefales!

Hva skjer hvis du samler en gjeng ungdommer på Lunden leirsted i Sokndal, ei helg uten mobildekning? Forrige helg var konfirmantene fra Eigerøy og Helleland samlet til konfirmantweekend. 

Godhetsdagen nærmer seg

I Egersund blir det for tredje året på rad arrangert et godhetsprosjekt lørdag 4. mai 2019. Per Arne Sandvold som er sekretær i prosjektgruppa, har tatt en prat med menighetsrådsleder Roger Rasmussen om hans tanker rundt dagen.   

Tårnagenter inviterer: «Kom, kom, kom og få en Himmel over livet!»

Alle 3. klassinger som er medlemmer av Den norske kirke blir invitert til Tårnagentsamling, og sist helg var 39 Tårnagenter fra hele Eigersund samlet i Bakkebø kirke i flere timer både på lørdag og søndag. På gudstjenesten søndag fikk de formidlet hva de hadde lært til alle gudstjenestedeltakerne. Blant annet sang de om Himmelen over livet.

Fastetiden og kamp for rettferdighet

Vi går nå inn i fastetiden som kan brukes som en anledning til å tenke gjennom hva vi vil med livene våre. I en tid med kontinuerlig påvirkning fra alle kanter, er det ikke alltid like lett å orientere seg og finne «veien for meg». 

En uke som forandret verden

Om ikke mange dager er det påske. En høytid som for mange betyr skitur på fjellet og for en del også gudstjeneste.

Konfirmanttid – å bety noe for eldre mennesker

Konfirmantene som skal konfirmeres denne våren har hatt seks forskjellige interessegrupper å velge mellom, i tillegg til selve konfirmantundervisningen like etter skoletid. Gruppene de kunne velge mellom var Vår (Misjonshuset), KRIK, Friluftsliv, Use – Ungdomssamling (Bedehuset), Form og farge og Eldrebesøk. 

"Fest og morro” med Hedvig og konfirmantene.

Onsdag 22.april holdt egersund-konfirmantene fest for familiene sine. En konfirmantfest på ungdommens premisser byr på mye underholdning. Med kateket Hedvig i storslag ble det en uforglemmelig kveld.

Gullkonfirmanter Egersund

Søndag 3.mai var 18 gullkonfirmanter samlet til 50-årsmarkering siden de ble konfirmert i Egersund kirke.

40 år i tjeneste for Gud og kirke

Om et par uker går seniorprest Fred Lyder Klungland over i pensjonistenes rekker. Etter 40 år i kirke og misjon ser han fram til ”å gjøre noe nyttig og unyttig”.

Stopp på E39 for tog på vei til kirken

Det kan ikke være mange plasser i dette landet at Europaveien blir stengtfor at 17. mai toget skal frem. Det tar ca 15-20 min. å gå fra skolen tilkirka. 

Flerkulturell pinsefest

Pinsen er kirkens tredje største høytid, der vi feirer «Kirkens fødselsdag»; at Den Hellige Ånd kom til disiplene, og at den første kristne menigheten ble dannet. Den besto av jøder fra mange ulike land, med mange ulike språk, og de gjenkjente sine egne språk da disiplene, fylt av Den Hellige Ånd, talte på språk som alle kunne forstå. Over 3000 mennesker ble lagt til menigheten denne dagen, sier Skriften i Apostlenes gjerninger kapittel. 2. Pinsegudstjenesten i Egersund kirke sist søndag, ca. 2000 år senere, viste at kirken i dag er verdensvid og består av mennesker fra ulike kulturer og med ulike språk. Mye er forskjellig. Likevel er vi ett. 

Skaperverkets dag markert med friluftsgudstjeneste

Vet dere hvor lenge en plastpose kan ligge i naturen før den råtner? 20 år. Hva tror dere om en tomflaske? 450 år! Diakon Siri Johannessen holdt en tankevekkende preken under fyrgudstjenesten i forbindelse med «Skaperverkets dag» som ble markert søndag 21. juni. 

Sommerpraten med Trine

Menighetsbladet ønsker i sommer at våre lesere skal bli bedre kjent med de seks sist ansatte på kirkekontoret. Først ute i sommerpraten er Trine Longfjeld Sætrevik, daglig leder i Eigerøy menighet.

Sommerprat med Christiane

Menighetsbladet ønsker i sommer at våre lesere skal bli bedre kjent med de seks sist ansatte på kirkekontoret. Denne uken møter du Christiane Krahner, trosopplærer i Egersund og Helleland menigheter. 

Sommerprat med Ingun (2015)

Menighetsbladet ønsker i sommer at våre lesere skal bli bedre kjent med de seks sist ansatte på kirkekontoret. Denne uken møter du Ingun Stokstad Barane, sokneprest for Egersund menighet. 

Sommerprat med Hedvig

Menighetsbladet ønsker i sommer at våre lesere skal bli bedre kjent med de seks sist ansatte på kirkekontoret. Denne uken møter du Hedvig Caroline Karlsen, kateket i Eigersund. 

Sommerprat med Siri

Menighetsbladet ønsker i sommer at våre lesere skal bli bedre kjent med de seks sist ansatte på kirkekontoret. Denne uken møter du Siri Jorunn Johannessen, diakonmedarbeider i Eigersund

Sommerprat med Zbigniew

Menighetsbladet ønsker i sommer at våre lesere skal bli bedre kjent med de seks sist ansatte på kirkekontoret. Denne uken møter du Zbigniew Zuchowicz, kantor i Egersund menighet. 

Vær med på å skape framtidas folkekirke. Bruk stemmeretten din!

Den 14.september er det valg i Den norske kirke. Da inviteres de som er medlemmer til å delta og velge de kandidatene de ønsker inn i bispedømmeråd og lokalt menighetsråd. Ved å bruke stemmeretten er en med på velge de som skal være med på forme fremtidas kirke. 

Eigersund-konfirmanter med mange valgmuligheter

- Vi fortsetter med det nye konfirmantopplegget som startet sist skoleår, sier kateket Hedvig Caroline Karlsen. Kommende skoleår kan Egersund-konfirmantene velge mellom seks ulike interessegrupper.

Kirkevalgavis

Alle 7 menigheter i Dalane har gått sammen om å lage Kirkevalgavis. Her presenteres kandidater til kirkelvaget, lokalt og for bispedømmet.

Ser du hva som mangler?

Dersom du har gått forbi kirkebygget på Eigerøy i det siste, har du kanskje lagt merke til at noe er på gang... Heldigvis har vi en aktivitetshall som kan brukes til det meste!

Menighetsrådsvalg-resultat

1.550 stemmer ble avgitt under menighetsrådsvalgene i de 3 Eigersund-menighetene. Dette gir en valgdeltakelse på ca 17%. Aftenblad-journalist Arnt Olav Klippenberg fikk flest tilleggsstemmer i Egersund.

Høst + takke + fest = Høsttakkefest!

I Egersund kirke var det over gjennomsnittet mange 5-åringer til stede under gudstjenesten søndag 27. september. De hadde pyntet foran alteret i kirka med markens grøde – og vært med på å bake eplekaka som ble servert under kirkekaffen. Fire barn ble båret fram til dåp av festkledte foreldre og foresatte. Dessuten ble en gruppe fra menigheten med på pilegrimsvandring etter gudstjenesten i strålende høstsol, med temperaturer som minnet om sommer. Jo visst er det grunner til å være takknemlig! 

Gullkonfirmanter Egersund kirke 2015

Søndag 3.oktober 1965 ble det konfirmert 79 gutter og jenter i Egersund kirke. Av disse møtte 29 gullkonfirmanter til gudstjeneste søndag 4. oktober i kirken. De ble behørig fotografert på kirketrappa etter gudstjenesten.

Vennskap mellom Egersund og Tallinn

I fire år har Egersund Menighet og Egersund Misjonsforening (NMS) hatt misjonsprosjekt i to menigheter i Tallinn, i Mustamae, en bydel i Tallinn og i Saku, et tettsted rett sør for hovedstaden. I tillegg er Mustamae vår vennskapsmenighet. Begge menighetene ble besøkt av fire fra Egersund i september. Menighetene er nå i gang med å planlegge bygging av nye kirkebygg.  

Helleland menighetsråd

Menighetsrådet på Helleland har konstituert seg - og kake til det gamle menighetsrådet. 

En dag å minnes dem vi så gjerne ville hatt ved siden av oss

Vi vil alle oppleve oppløftende og nedtyngende episoder i løpet av livet. Selv om vi kan føle oss preget av det ene eller det andre i perioder, vil de fleste mennesker kunne relatere til hverandres følelser og opplevelser. Slik er vi alle skapt, med hele følelsesregisteret.

Villige til å lede

Denne høsten ble det valgt nye menighetsråd for de tre eigersund-menighetene. Hvert menighetsråd konstituerer seg selv. Hva tenker de nyvalgte menighetsrådslederne om det å lede menighetsrådene?

4-åringer på skattejakt

14.-15. november var 4-åringer i Egersund invitert til skattjakt i Bakkebø kirke. Lørdag kl 11 møtte 21 forventningsfulle 4-åringer opp for å finne skatter i kirken.

LYS VÅKEN – adventsnatt i kirka

«De fleste menigheter vil gjennomføre Lys våken natt til første søndag i advent. Advent handler jo nettopp om lyset som kom til verden. Dette skal vi feire – i tillegg til at 1. søndag i advent i år markerer starten på et nytt kirkeår. Navnet Lys våken handler ikke om at vi skal være våkne hele natta, men at vi skal være våkne overfor det som skjer i oss og rundt oss. Vi skal være våkne overfor Gud, hverandre og oss selv. Ikke minst kan vi oppleve at Gud er Lys våken for oss.»

Julebykirka - krybbeutstilling

Håkon Nese fra Orstad i Klepp besøkte Julebyen og tok turen innom Egersund kirke for å se på krybbeutstillingen. Håkon syntes det var moro og spennende med de ulike krybbene. 

Eigerøykonfirmantene lyste opp mørket

Andre søndag i advent sørget konfirmantene for å lyse opp aktivitetshallen på Eigerøy. Det var tid for lysmesse, og de hadde ansvaret for innholdet i gudstjenesten. Aktivitetshallen var fullsatt av spente konfirmanter og familier. 

På flukt!

Jesus var også flyktning. Maria og Josef måtte flykte med Jesus-barnet til Egypt for å unnslippe Herodes den store.

Budskap Europa i fire nye år

Egersund menighet har inngått fornyet avtale med Det Norske Misjonsselskap om fire nye år med «Budskap Europa». De fire årene som ligger bak har vært så vellykkede at det nye menighetsrådet gikk inn for å fortsette dette samarbeidet. Egersund Misjonsforening er med som en viktig medspiller.

 

En litt spesiell kafe

Hver torsdag har menigheten kafe for flyktningene. Etter en litt forsiktig start, har kontakten blitt bedre og bedre.

Store ting skjer på Eigerøy!

I august forsvant en hel del av kirka på Eigerøy. I løpet av høsten har et helt nytt bygg blitt synlig. Utsiden begynner å bli ferdig, mens det fortsatt gjenstår en del arbeid på innsiden.

Medarbeidere mot samme mål

«Hvorfor er du her?» Det var en tankevekkende velkomst for de fremmøtte, da Eigerøy menighet inviterte til sin første medarbeiderdag forrige lørdag. Alle ble heldigvis sittende til de fikk vite at alle frivillige medarbeidere er like viktige i arbeidet «mot samme mål», som var temaet for dagen.

Åpne hjerter

Enten du er 5 år, 50 eller 75 så skal være kjekt å delta på gudstjeneste på søndagen.

Bok og boller til 6-åringer

Søndag 7.februar var det 6-åringenes dag i kirken. 31 forventningsfulle 2010-modeller deltok på gudstjenesten. Både 6-åringene og søsken var med og ledet an i sang og bevegelser på ”Hvem har skapt alle blomstene” og ”Jeg er trygg hos deg.”

Samme tro – bygge bro

Fellesmøtene i Egersund er den helgen i året kristne fra ulike menigheter kommer sammen for å markere at vi har samme tro og frelser. Gode broer bygges mellom kristen fra ulike menigheter.

Hopp og sprett for barn, helsprøe konkurranser for ungdom

Barn vil hoppe og danse. Ungdom vil henge sammen, og noen vil kanskje ofre svette og tårer i helsprøe konkurranser. På fellesmøtene 2016 i Egersund Arena skal mennesker i alle aldre få være med på det de har lyst til, kveld etter kveld. 

Årsmøter

Egersund, Eigerøy og Helleland menigheter holder årsmøter i starten av mars.

Konfirmantfest på Dalane

Det er litt av et syn når aulaen på Dalane videregående fylles opp med konfirmanter kledd i fineste konformasjonsstasen. Onsdag kveld var alle konfirmantene i Egersund menighet samlet til fest. En flott markering av konfirmasjonstiden som nå går mot slutten.

Gudstjeneste uten prest?

Å ha gudstjeneste uten prest høres ut til å være en umulighet. Likevel finnes det en ordning som gjør at medlemmer av menigheten kan få tillatelse til å fungere som såkalt «liturg», eller «lek gudstjenesteleder», og dermed kan gjennomføre en gudstjeneste. 

Gullkonfirmanter

På denne dagen for 50 år siden sto denne gjengen til konfirmasjon i Egersund kirke. 

MC-kafé med «noko attåt»

1. og 3. mandagen i måneden cruiser motorsykler i alle størrelser og fasonger inn på parkeringsplassen utenfor arbeidskirka på Eigerøy. Det er tid for å møte andre MC-folk, kikke på sykler og drøse over en kaffekopp. Vi tok en prat med Frode Klippen som er en av drivkreftene bak tilbudet, for å få vite mer om hva som skjer på Holy Riders MC-kafé. 

Nye fjes på kirkekontoret

Den siste tiden har det vært mye aktivitet rundt stillingsbildet på kirkekontoret. Bli bedre kjent med de nyansatte i dette intervjuet!

Godhet Egersund

Lørdag 10. juni 2017 arrangeres Godhetsdagen for første gang i "Okka by". Vi har begynt å få inn meldinger om frivillige som ønsker å hjelpe til og et par oppdrag av mennesker som ønsker hjelp til praktiske gjøremål. 

«Kvelds»-fest for ungdom i arbeidskirka

I morgen kveld inviterer trosopplærer Trine ungdommer fra hele byen til å være med på åpningsfesten til «Kvelds», det nye ungdomstilbudet i arbeidskirka. Hun er spent, og håper at ungdommene møter opp.

Diakoni – hva er det egentlig?

I menighetene i Eigersund er det ansatt en diakonarbeider, og hver menighet har sitt diakoniutvalg. Men hva gjør de - egentlig?

Vellykket godhetsdag i Egersund

I helgen ble Godhetsdagen arrangert for aller første gang i Egersund. Det ble en vellykket begivenhet med gode opplevelser for både frivillige og de som hadde meldt inn oppdrag. 

Ukens frivillige - Åse Kjosavik Gudmestad

Sommeren har endelig meldt sin ankomst i Egersund, og vi ønsker å løfte frem noen av våre uunnværlige frivillige gjennom sesongen. Denne uken får vi bli bedre kjent med Åse Kjosavik Gudmestad, frivillig i Helleland menighet.

Ukens frivillige - Mari Furuseth

Vi fortsetter sommerserien vår «Ukens frivillig» og denne uken får vi bli bedre kjent med en av bidragsyterne til Eigerøy menighet, Mari Furuseth. 

Ukens frivillige - Beate Koldal

Lag, foreninger og menigheten trenger frivillige i alle aldre. Denne uken presenterer vi Beate Koldal som er en av menighetens unge som tar et tak for felleskapet.

Ukens frivillige - Grethe Albrethsen Hjort

Da hun var liten, kunne Grethe sitte hjemme på altanen og synge for hele Årstaddalen. Hun elsker sang og musikk. Nå håper hun interessen smitter over på barn og voksne i Eigerøy arbeidskirke. 

Et sannhetsvitne i konflikten

Denne våren reiste Jon Aarsland fra hjemmet sitt på Nærbø til Jesu fødeby - Betlehem. Han ble utsendt som ledsager av Kirkens Nødhjelp for å være et sannhetsvitne i konflikten mellom Palestina og Israel. 

Konfirmantåret 2017 er i gang, og vi gleder oss!

Det gledes på kirkekontoret over at et nytt konfirmantår endelig er i gang. Kateket Christiane, menighetspedagog Astri, sokneprest Ingun, og diakonarbeider Siri er full gang med forberedelsene til et nytt år med kjekke ungdommer! 

Å være, å gjøre

Gjennom sin forkynnelse og sine gjerninger viser Jesus oss gjennom evangeliene hvor verdifullt mennesket er, kun ved å være menneske. Diakoni er forlengelsen av Jesu gjerninger, og har sitt utgangspunkt i å være og å gjøre; slik vi tror at Jesus lærte oss.

Skaperverket er ikke til salgs

I høst skal alle menighetene i Den norske kirke ha fokus på Luther og arven fra reformasjonen gjennom fire ulike temagudstjenester. Et av temaene er: Skaperverket er ikke til salgs

Bygdedag på Helleland

På søndag var det god stemning og mye som skjedde på Helleland! Det var "Bygdedag" og konfirmantpresentasjon samtidig som vi fikk besøk av gullkonfirmantene våre.  

175 år i arbeid for det glade budskap

Egersund var tidlig ute med å starte misjonsforeninger og i 1842 ble disse foreningene en del av Det Norske Misjonsselskap. Dette ble markert på gudstjenestene i Egersund sist søndag.

Høsttakkefest

På søndagens gudstjeneste i Helleland kirke ble det holdt Høsttakkefest! Her var 5-åringene i bygda spesielt invitert og det var fire av dem som kom på festen og mottok hver sin cd-plate med 15 forskjellige barnesalmer. 

Mykje aktivitet på Hellvik bedehus

Fleire av oss er ikkje så godt kjende med kva som skjer på Hellvik bedehus. Menighetsbladet har derfor teke kontakt med leiaren for styret Ingvar Idsø for å høyre meir om kva dei held på med.

Bibeltimar på Hellvik i haust

I haust kjem profeten Samuel i fokus i Hellvik bedehus. Sentrale tekstar i dei to bøkene i Det gamle testamente som ber hans namn, skal gjennomgåast over fire kveldar, med to timar kvar gong.

Gullkonfirmanter

På søndag var det 50 år siden årets gullkonfirmanter sto til konfirmasjon i Egersund kirke. 

Grønn menighet

I løpet av høsten 2017 feires reformasjonen ved Martin Luther, med 4 temagudstjenester. Et av temaene var «Skaperverket er ikke til salgs». Men hvordan jobber menighetene med dette resten av året, og ikke bare den ene søndagen?

Martin Luthers lille katekisme

Høsten herjer ute og byen bader i regn. Vi har gått inn i oktober men befinner oss fortsatt i 2017, der vi holder fokus på reformasjonsjubileet og Luther. 

Frelsen er ikke til salgs

Kirker verden over tar avstand fra forsøk på å kommersialisere kristendommen. Frelsen er gratis og må aldri bli en handelsvare. Søndag 15. oktober markeres dette temaet under gudstjenesten i flere kirker over hele landet.

Tur til Estland og Latvia - Sommeren 2018

Menighetstur i regi av Sokndal menighetråd under planlegging. Turen går til Estland og Latvia og er åpen for alle som vil være med på reis - også utenfor menigheten!  

Luther-rosen

Luther-rosen er et flott symbol å se på, men når vi tar en nærmere titt på denne blomsten så ser vi også forskjellige elementer som forteller oss noe om troen på Jesus.  

Vær med å bygge kirke i Mustamäe

Vennskapsmenigheten vår Mustamäe bygger ny kirke i Tallinn. Dette er den andre Lutherske kirka som har blitt bygget etter 2. verdenskrig så dette er stort. De håper og få kirken ferdigstillt til 2018 da Tallinn fyller 100 år. 

Skattejakt og 4-års bok

Forrige helg var vi så heldige å få besøk av menighetens mange 4-åringer i Bakkebø kirke. På lørdag var de blandt annet på skattejakt i kirkerommet og dramatiserte Jesus som stiller stormen. På søndag var de med på gudstjeneste og fikk utdelt 4-års bok. 

Trosopplæringskonferansen 2017

Forrige uke dro fem damer fra Eigersund-menighetene til trosopplæringskonferansen i Oslo. Det var en kilde til kunnskap, inspirasjon og gode råd som vi kan bruke til  den viktige jobben videre i trosopplæringen.  

Håp

Søndag er allehelgensdag, en dag vi minnes de som ikke lenger er med oss. Vi kan kjenne på savn og sorg, men denne dagen handler ikke først og fremst om død, men håp.   

-​ ​Spring​ ​for​ ​frihet

Søndag​ ​19.​ ​november​ ​bør​ ​du​ ​ta​ ​på​ ​deg​ ​joggesko​ ​før​ ​du​ ​går​ ​på​ ​gudstjeneste​ ​i​ ​Eigerøy Arbeidskirke.​ ​Etter​ ​gudstjenesten​ ​kan​ ​du​ ​nemlig​ ​delta​ ​i​ ​veldedighetsløp!

Sorgen, savnet, håpet og minnene

Søndag 5. november er kirkeårets Allehelgensdag. Fra 1770 har denne markeringen vært lagt til første søndag i november. Som kirke er vi bærere av budskapet om et håp og en tro på noe godt etter livet på jorden. Dette kan være skremmnde og fjernt for noen, og en stor styrke i sorgen for andre.

Kirkestue på Helleland

Kirkestuen på Helleland har vært et prosjekt med stort engasjement, som har dratt ut i tid. Det er flere grunner til dette, men arkitekten har nå kommet med to mulige forslag som kan være aktuelle for menigheten og bygda. 

Ungdoms​gudstjeneste​

Denne​ ​høsten​ ​har​ ​Eigerøy​ ​arbeidskirke​ ​fått​ ​et​ ​nytt​ ​ungdomstilbud:​ ​Kvelds.​ ​Forrige fredag​ ​samlet​ ​ungdom​ ​seg​ ​der​ ​for​ ​å​ ​feire​ ​en​ ​gudstjeneste​ ​på​ ​deres​ ​premisser.

Mennesker er ikke til salgs!

Millioner av mennesker lever i dag som slaver på grunn av menneskehandel, elendige arbeidsvilkår eller annen form for utnytting. Flere tvinges inn i slaveri på grunn av flyktningstrøm og klimaendringer. Også i Norge lever mennesker under slavelignende forhold.

Superhelg med full kirke

Det ble stinn brakke både lørdag og søndag, da Eigerøy menighet inviterte til basar, veldedighetsløp og «Barnas kirkedag».

Reformasjonen 500 år

Det ble en interessant panelsamtale i Eigerøy arbeidskirke torsdag 23. november ledet av Arnt Olav Klippenberg. Panelet bestod av: Knut Maubach, Håkon Kessel, John Mong, Trine Sætrevik og Gyrid Espeland. 

Er julen nødvendig?

Det er nesten for ille å spørre. Klart vi vil ha jul! Den er jo en viktig høytid, som er preget av familieliv, slekt og tradisjoner. Samtidig er det en høytid med flere andre sider.

Jul for alle?

Jula er rett rundt hjørnet. Skjønt i butikkene har det vært jul i mange uker. Vi stresser rundt med alt vi skal rekke før den store høytiden. Mange gaver skal klekkes ut, handles, pakkes inn og i noen tilfeller sendes. Tempoet økes gradvis men merkbart, og skuldrene strammes til, av alt det vi skal huske på.

Menighetsbladet 100 år!

Finn frem konfetti, ballonger og sjampagnebrus. I 2018 er det hele 100 år siden Menighetsbladet ble gitt ut for aller første gang!

Jul på Helleland

Romjulen nærmer seg slutten, men vi sitter igjen med gode minner fra en flott førjulstid og julefeiring i Helleland kirke. 

Har du planer for sommerferien?

Sokndal menighet, Egersund menighet og Egersund misjonsforening i samarbeid med Annetur planlegger tur til Latvia og Estland 12. – 20. Juli 2018.

Se, jeg gjør noe nytt

Godt nyttår! 2017 er historie. 2018 er så vidt begynt. Det er noe eget med å begynne på et nytt år. Et ubeskrevet blad. Hva vil det nye året bringe? Vil ting være omtrent som før? Eller vil det nye året bringe endringer? Til det verre? Eller til det bedre? Eller litt av begge deler?

Hva er liturgiske farger og hvorfor har vi det?

Det nye kirkeåret begynte første søndag i advent, men vi forholder oss til kalenderåret og starter derfor litt uti kirkeåret. Det fire fargene som symboliserer kirkeårets ulike tider er hvit, grønn, fiolett og rød. 

Åpen sorggruppe

Det inviteres til åpen sorggruppe på menighetssenteret i Damsgårdsgaten 4A ca. 1 gang i måneden. Men hva er åpen sorggruppe?

Hva er egentlig en gudstjeneste?

Hva er egentlig en gudstjeneste? Hva er det de feirer? Og hvorfor akkurat på en søndag? Hver søndag samles en flokk i kirka. Vi har ulike grunner for å være tilstede, men alle er kommet for å feire gudstjeneste.

Ti gode grunner til å gå på gudstjeneste

Det finnes mange grunner til at folk velger å gå, eller å ikke gå på gudstjeneste. Her gjengir soknepresten ti gode grunner til hvorfor vi bør ta turen til kirken i blant.  

Menneske først

I vår omgang med andre har vi lett for å beskrive våre medmennesker ut fra deres yrker eller andre betegnelser fra deres livssituasjon. I vår tid med kraftig bruk av sosiale medier der hver enkelt er sin egen redaktør, kan dette utarte til ensidige påstander og påståtte sannheter.

Hvorfor går du til gudstjeneste?

På søndag traff menighetsbladet Agnes Jorunn Hetland Storhaug på gudstjeneste i Helleland Kirke. Vi stilte Agnes Jorunn noen spørsmål rundt det å gå på gudstjeneste.

Diakoni i fastetiden

Om 2 dager feires fastelavnssøndag i kirkene. Dette er den tradisjonelle siste festdagen før fastetiden som varer i 40 dager, frem til lørdag før påske.

Hvorfor går du i kirken?

Kirsten Lædre har vært aktivt med i Eigerøy menighet helt siden starten i 1994 og går regelmessig på gudstjenester i kirka. Det gjelder både når hun er frivillig klokker og når hun «bare» er vanlig deltaker på gudstjenesten.

Søndagsrefleksjon – Kjærlighetens språk

Et stort tema både blant folk og i bibelen er kjærlighet. Vi har bare ett ord for dette på norsk, men det finnes opprinnelig flere ord og betydninger. Kap. 13 i Paulus første brev til menigheten i Korint, blir ofte kalt kjærlighetens kapittel. Vi skal se litt nærmere på det.

Hvorfor går du på gudstjeneste?

Haldis Sandvik treffer vi ofte på gudstjeneste i Egersund kirke. Menighetsbladet har spurt henne hvorfor hun kommer på gudstjenestene.

Bønn på agendaen

I dag er det internasjonal markering av kvinnenes bønnedag. Helt fra 1953 og frem til nå har kvinner og menn kommet sammen på den første fredagen i mars for å be for et særskilt land. I 2018 er landet Surinam, nordøst i Sør-Amerika.

Siste nytt om kirkestue på Helleland

Kirkevergen gir siste oppdatering om kirkestue på Helleland. Menighetsrådet har fått de siste skissene til gjennomgang, og de er også presentert på menighetens årsmøte. 

Hvorfor går du på gudstjeneste?

Søndag 4. mars møtte Menighetsbladet Ivar Sleveland som var på gudstjeneste i Helleland kirke. Vi stilte Ivar noen spørsmål rundt det å gå på gudstjeneste. 

Skjærtorsdag 2018

Skjærtorsdag skal vi ha en spesiell kveldsgudstjeneste i Eigerøy arbeidskirke for både Eigerøy og Egersund menighet. Vi skal sitte sammen rundt et oppdekket langbord i kirkerommet og smake oss gjennom påskefortellingen.

Nytt fra 2017

Søndag 11.03.18 hadde Egersund menighet kirkemiddag og årsmøte på Menighetssenteret. Der ble Årsmeldingen fra 2017 lagt fram. Vi bringer her noen glimt fra aktiviteten i året som har gått, i form av noen tall på aktiviteten for Egersund prestegjeld.

Årets fasteaksjon

Fasteaksjonen 2018 gikk av stabelen tirsdag 20. mars her i kommunen. Fasteaksjonen arrangeres over hele landet søndag til tirsdag før Palmesøndag. Dette er den største innsamlingsaksjonen nest etter TV-aksjonen i Norge.

Dåpsskole

I tilknytning til utdelingen av «Min kirkebok» som 6-åringene fikk under gudstjenesten den 25. februar ble barna og deres familie invitert til dåpsskole.

Utvidet godhetsprosjekt i 2018

For andre år på rad arrangerer vi Godhet i Egersund. I fjor var det Godhetsdagen og i år har prosjektet blitt utvidet med en dag ekstra. Flere menigheter og foreninger samarbeider om prosjektet og det ser ut til å bli et vellykket operasjon også i år. 

Klar for konfirmasjon

I går var konfirmanter, foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og onkler samlet til fest. Det er et flott syn når konfirmantene kommer sigende inn i aulaen på Dalane videregående i sin fineste stas.

Går det an å trene sjelen?

Siden 14. februar 2017 er vi fem personer som nå snart har gjennomført «vevkurset» på Eigerøy. Vi har nå kommet til kapittel 47 av tilsammen 52 kapitler av boka «Veven, den store treningsboken for sjelen» av Martin Lönnebo, tidligere biskop i den svenske kirka. 

Forandret folkekirke

Forrige årsskifte var starten på en grunnleggende forandring av Den norske kirke. Etter dette har kirken blitt et eget rettssubjekt, dvs. en egen organisasjon med fullt ansvar på linje med andre arbeidsgivere.

Gullkonfirmanter 2018

Søndag 6. mai var det akkurat 50 år siden forventningsfulle og kanskje litt nervøse ungdommer sto konfirmasjon i Egersund kirke. Sist søndag var konfirmantene igjen samlet til gudstjeneste.

Vi går inn i pinsetiden

Den liturgiske fargen for pinse er rød og et symbol på ilden og ånden. Pinsetiden varer kun i tre dager – fra pinseaften til 2. pinsedag. I pinsen er kirka pyntet i rødt. Hos oss har lesestolen fått rød duk og prestene bruker rød messehagel og rød stola over den hvite prestedrakta.

Liturgiske farger – grønn

Treenighetssøndagen markeres med hvitt, men så skifter fargen til grønt. Grønt er nå den liturgiske fargen som skal brukes helt fram til advent. Det vil allikevel være enkelte dager som har annen liturgisk farge i løpet av dette halvåret.

Konfirmasjon er mer enn en god tradisjon

I forrige uke ble det sendt ut invitasjoner til et nytt konfirmantkull. Det gleder oss å se at konfirmanter i alle tre menighetene har begynt å melde seg på, og vi kan allerede nå love ni spennende måneder med gode og varierte opplevelser.

Pilegrimsvandring 2018

Søndag 10. juni åpnet Ogna kirke for niende år på rad kirkedørene for å samle pilgrimmer til morgenbønn før de skulle legge ut på den to mil lange vandringen til Egersund kirke. Vi var 14 pilgrimmer og 3 firbeinte som startet turen fra Ogna langs den Vestlandske hovedvei over fjellet til Hegrestad.

Vielse i Eigersund

Hvert år velger i gjennomsnitt 29 par hverandre som livspartnere i Eigersund, foran Gud, venner og familie. Prosten forteller om hvordan det praktiske med ekteskapsinngåelse egentlig foregår.  

Kirken er ikke et museum

Kirken i Egersund tar ikke sommerferie. Tusenvis av mennesker er innom på konserter, gudstjenester og besøk i kirka, i løpet av sommeren. De besøkende møter en smilende Mina Barane med sommerjobb som kirkeguide. 

Hvorfor feirer vi Olsok?

I motsetning til Sankthans som vi skrev om for noen uker siden, har Olsok fått en annen og mer omfattende plass i kristelige kretser enn sankthans. Men i motsetning til Sankthans har jeg ingen tradisjoner med meg fra barnsben av, når det gjelder Olsok.

Sommertanker - Guds vilje

Sommeren gir avkobling fra det daglige, og dermed også mulighet for tilkobling til roligere og dypere tanker. Hytta har for meg blitt et slikt sted for tilkobling. Etter en del besøk fra familie og venner, senket roen seg for alvor siste del av juli.

Sommerhilsen fra Bjaanes

Skulle min sommerhilsen bli like lang som denne sommeren, ja, så vet jeg ikke hvor lang den hadde blitt. Varmen kom tidlig til oss i år og den ser ut til å fortsette. - I det siste har jeg møtt nye mennesker, også fra andre land. Det er fint å kjenne på samhold selv om en ikke har samme språk.

Vann er viktig!

Vi opplever for tiden den verste tørkesommeren siden 1947. For noen er det flott med varme og gode sommerdager, men vi føler alle med bøndene som mangler vann og får mye mindre avlinger enn normalt. Det har også blitt så tørt at brannfaren er stor og noen steder begynner det å nærmer seg mangel på drikkevann.

Tørketid eller blomstringstid

I år har vi kunnet glede oss over sola som skinner dag etter dag. Hagemøblene har vært flittig brukt og det har vært badetemperaturer som kan friste den mest kresne. Samtidig har bøndene ventet og ventet på etterlengtet regn. Vi har opplevd den lengste tørkeperioden i manns minne. 

Gravlegging i Eigersund

Gravlund, gravplass, kirkegård, urnelund og navnet minnelund - det er mange ord som brukes på det stedet vi skal minnes være kjære.

Å ville – og kunne - velge livet

Livet er fantastisk. For oss som er født i Norge, og som lever i trygge, gode Eigersund, er det nesten som å ha vunnet i lotto. Kunne det vært bedre?

Bygdedagsgudstjeneste på Helleland

Søndag 9. september var det tid for den årlige bygdedagen på Helleland. Bygdedagen startet som vanlig med gudstjeneste, der 9 gullkonfirmanter og 5 konfirmanter ble presentert for menigheten. 

Frihet, kjærlighet, raushet- velkommen til Guds verden!

Til sammen er det 90 ungdommer i Egersund menighet som skal ha konfirmasjon i 2019. Egersunds konfirmanter ble presentert den 26. august, mens Hellviks konfirmanter fortsatt kan glede seg til sin presentasjonsgudstjeneste førstkommende søndag på Hellvik bedehus.

«Tick-tock-tick-tock I´m a little coo-coo-clock»

Det er rigget til babysang i Eigrøy arbeidskirke. Mødrene ser til at barna er mette og uthvilte for en halvtimes sangøkt. På mattene ligger barna og rodler ivirg med til musikken, og smiler til mammaen sin som kitler dem under halsen og lager morsomme ansikt.

Flott høsttakkegudstjeneste på Helleland

På søndag ble det holdt høsstakkefest under gudstjenesten på Helleland. Tradisjonen tro blir de som fyller 5 år invitert til denne gudstjenesten. I år var det bare én 5-åring i Helleland sokn, og han sørget for 100& oppslutning! 

Fullt hus på første Superonsdag

Kirka ble stappfull rundt middagstider onsdag i forrige uke. Eigerøy menighet inviterte til sin første Superonsdag, med en rikholdig meny av mat, underholdning og aktiviteter. 

Søndagstanker – Høre og tro

«Den som hører mitt ord og tror på ham som har sendt meg, har evig liv». I forhold til de store spørsmålene i livet er det altså to ting som gjelder: Å høre, og å tro. Da får vi tilgang til evigheten. Dette høres jo enkelt ut, kan vi tenke. Men er det så enkelt? 

Gullkonfirmanter

For 50 år siden den 6. oktober 1968, sto denne gjengen til konfirmasjon i Egersund kirke. 20 gullkonfirmanter kom til gudstjeneste forrige søndag, etterfulgt av middag på Grand hotell. 

Hva brukes pengene til?

Med TV-aksjonen NRK 2018 kan Kirkens Bymisjon skape møter som kan redder liv. Ved å åpne dører og legge til rette for at flere møtes, skal vi vise hvorfor årets TV-aksjon er viktigere enn aldri før. Vi skal tilby mennesker som opplever å stå utenfor, et nytt fellesskap, en seng eller en samtale og slik bidra til at flere får muligheten til å oppnå egne mål og drømmer.

Konfirmantlørdag

Det begynner å nærme seg. På lørdag skal konfirmantene møtes i Egersund kapell og mange er spente. Kapellet ligger midt imellom rekke på rekke med graver. Og tema for dagen er sorg og død.

Drop-in dåp neste lørdag?!

Noen har kanskje hørt om «Drop-in dåp»? Egersund menighet vil prøve ut et opplegg der de som ønsker seg- eller sitt barn døpt kan melde seg på onsdag i forveien, ha dåpssamtale på fredag, og døpes på lørdag. Enkelt og greit! 

Godt fellesskap - på en torsdag

Sist torsdag var det igjen invitert til «Godt fellesskap» på menighetssenteret. Samlingen er lagt opp til å være nokså uformell med et tema til samtale og felles kveldsmat. 

Gikk for frihet

Dersom du var i byen lørdag formiddag, kunne du se en rekke mennesker som gikk fra torget og gjennom gatene i sentrum. Mange gikk i sort og hadde satt tape over munnen. På denne tiden er vanligvis gågaten fylt med lyden av lekende barn, raslende handleposer og prateglade kafégjester. Men nå, var det helt stille.

Hva er bots- og bønnedag?

Det er kanskje ikke så mange som er opptatt av kirkeårets rytme og høytidsdager, unntatt de som arbeider med dette til daglig. Med unntak av jul og påske, regner vi med at de fleste vet lite om bakgrunn og tradisjoner for de ulike dagene. Bots- og bønnedagen er nok intet unntak.

Bibelen i ny drakt

138 elever fra fire skoler i byen kom til årets bibelutdeling og var svært fornøyde med boken de fikk i gave.  Det var en fantastisk opplevelse å se så mange strålende ansikter som gjerne ville lese den nye bibelen sin.

Søndagstanker – Sorgens rom

Høsten er tid for ettertanke. I kirka minnes vi denne søndagen våre kjære som har gått bort.  Sorgen kan være nær, eller fjern. Den kan gjelde barn, foreldre, besteforeldre eller ektefelle. Dere som leser dette kan ha ulike erfaringer med tap og sorg. 

Søke midler?

Egersund menighet har et fond som skal brukes til utdeling av midler til diakonale formål. Vi ønsker å bidra til å styrke lag, organisasjoner, familier og enkeltpersoners mulighet til å bli sett og hørt i lokalsamfunnet vårt. 

Alle er hjertelig velkomne til vielse

Det ser ut som vigselsesongen i kirken er over for 2018, men vi trenger heldigvis bare å vente til januar før neste par ut ønsker å gi hverandre sitt ja foran alteret. Alle som ønsker å gifte seg i kirken er velkomne!  

«Til minne om en du er glad i» - nærmere Gud

Søndag 4. november var Allehelgensdag. Dette er dagen der vi minnes de som har gått bort, dagen vi er mer sårbare enn andre dager, dagen vi leter etter håp- trøst- gode ord eller opplevelser som hjelper oss gjennom sorgen, og dagen der vi tenner mange lys på gravene.

Gudstjenestelister

Nå kan du planlegge søndagene og gudstjenestene for april-juni for de 3 menighetene i Eigersund.

Omorganiseringen av prestetjenesten i Eigersund

Fra årsskiftet overtok Martin Kolstad som sokneprest for Helleland menighet. Georg Reistad ble sokneprest for Egersund menighet. Mens Kåre Erling Mjølhus skal bruke mer tid på prostejobben.

Sammen – på samme sted

Egersund har mange menigheter og organisasjoner. Mange vil si at vi ”sitter på hver vår tue” og i bunn og grunn har hvert vårt særpreg. Men en gang i året blir det tydelig hva vi har felles og hvordan vi kan berike hverandre: Da samles mennesker på tvers av forskjelligheter, menigheter og organisasjoner til felles møter på samme sted.

Familiegudstjeneste og 4-åringer

I Helleland kirke var 4-åringene invitert til å få min kirkebok under gudstjenesten 5.februar. Dette har vært tradisjon i snart 40 år, men for hver 4-åring som skal i kirka og få bok er det en spesiell opplevelse.

Leir for Egersund-konfirmantene

Helgen 10.-12.februar var 81 konfirmanter og ledere samlet til weekend på Lunden leirsted i Sokndal kommune. De frammøtte fikk en kjekk leiropplevelse hvor både konfirmanter og ledere så ut til å kose seg.

Skal prestene begynne å rappe?

Menighetene i Den Norske Kirke arbeider dette året med å snekre ny liturgi for gudstjenestene. Martin Kolstad ser fram til lokalt engasjement for ulike lokale gudstjenester.

Hvordan kan den nye gudstjenesten se ut?

Gudstjenesteutvalget på Eigerøy har arbeidet en stund med å lage et forslag til hvordan vi ønsker at gudstjenestene skal bli som følge av “gudstjenestereformen”. Som medlem av dette utvalget vil jeg formidle noen konkrete eksempler fra mitt ståsted.

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon

Tirsdag 27.mars gikk over 100 konfirmanter med bøsser til Kirkens Nødhjelp sin innsamlingsaksjon. Hvor mye fikk de i bøssene?

Påsken - jakten på originalversjonen

”De legger mye mer i påskefeiringen enn vi er vant med...” Norske turister kommer hjem fra påskeferie i utlandet, og er overveldet av katolsk og ortodoks markering av kirkens største høytid. ”Og så feirer de påsken på en annen søndag!”

Påsken - Jakten på orginalversjonen

”De legger mye mer i påskefeiringen enn vi er vant med...” Norske turister kommer hjem fra påskeferie i utlandet, og er overveldet av katolsk og ortodoks markering av kirkens største høytid. ”Og så feirer de påsken på en annen søndag!”

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon

Tirsdag 27.mars gikk over 100 konfirmanter med bøsser til Kirkens Nødhjelp sin innsamlingsaksjon. Hvor mye fikk de i bøssene?

Misjonsbrev fra Estland

Egersund menighet har vennskapsmenighet i Estland sammen med Misjonshuset. Her kan du lese om arbeidet i 2 bydeler i hovedstaden Talinn.

Sang- og salmekveld

"En salmereise" - dette er tittelen på konserten som skal holdes i Bakkebø kirke søndag 6.mai kl 19.00.

"Vårens vakreste ungdoms-eventyr"

De siste dagene har det vært konfirmasjon i Egersund kirke samt konfirmant-avslutningsfester både på Helleland og i Egersund. Her følger en liten stemningsrapport i bilder.

Diakoni - kirkens omsorgstjeneste

Den omsorg og nestekjærlighet Jesus viste sine medmennesker, og som er nedtegnet i evangeliene, er det kirkens oppgave å formidle i dagens samfunn.

Oppskriften på full kirke

Med god mat for både kropp og sjel, med kaker og sang, samler ”Vi over60”på Eigerøy Arbeidskirke full sal.

Mangfoldig gudstjeneste på Eigerøy

Ny liturgi, Holy Riders, sang av Rune Vidar Fjelde og Arild Øgreid og diktlesing av Per Arne Sandvold i tillegg til dåp og nattverd. Det ble en innholdsrik, fin og litt lang gudstjeneste 3.juni.

Pilegrimsvandringen 10.juni

Slitne, men i godt humør, ankom ca 30 pilegrimer Egersund kirke søndag kveld. Der fikk vi hvile og påfyll for vår tro, etter en lang fottur mellom Ogna og Egersund.

Se bilder fra turen.

Kulturkveld med Einar Lunde

ca 150 ble med tidligere NRK-reporter Einar Lunde på en reise til Sør-Afrika i nærmere 2 timer.

Se bilder fra kvelden.

Skaperverket på Fyret

Siden 1998 har Eigerøy menighet hatt en årlig friluftsgudstjeneste på fyret bare i oppholdsvær. Denne gangen, 17.juni, var værmeldingene ikke særlig oppløftende på forhånd, og vi bestemte oss for en litt forenklet gudstjeneste i fyrvokterboligen.

Inspirasjonsdag

Er du leder for barne- og eller et ungdomkor? Da bør du sette av 1.september. 

2 bildeserier

Se bilder fra sanggudstjeneste på Eigerøy og St.Hans-feiring på Gya i Helleland

Kirken og 22.juli

Søndag 22.juli ble markert i Egersund kirke. Diakon Ester og prest Georg stod sentralt i kirkens arbeid rundt katastrofen i fjor.

 

Egersund kirke

Bilde av kirkene

Ta en titt på de 4 kirkene til Den Norske Kirke i Eigersund kommune. 

70 x 7 ...?

«Han va’kje heilt go’e», tjeneren i liknelsen som selv fikk slettet en astronomisk gjeld, men ikke var villig til å vise nåde mot kollegaen som skyldte ham en betraktelig mindre sum.

Les Marit Fimland sine tanker om Matteus 18,21-35.

Jesus og sabbaten.

"Søndag er mulighetens dag gitt oss av Gud." Dette skriver John Magne Aas i ukens tekstrefleksjon over søndagens tekst.

I min drømmekirke…

"I min drømmekirke er alle med i en cellegruppe", sier Lene Østebrøt som står sentralt i Eigerøy arbeidskirke sin satsning på smågruppefellesskap.

 

Glutenfri nattverd

Fra søndag 19.august vil det kun bli brukt glutenfrie nattverdoblater under gudstjenester i Eigersund-kirkene. 

Hva er din drøm for kirken?

Torunn Birkeland har vært engasjert i kristent barnearbeid i over 40 år. Det startet med søndagsskolen på Grøsfjell. Senere ble det også yngres på samme sted.

 

Gode medhjelpere i konfirmantutvalget

De siste ti årene har en blid Nordfjording (Sogn og Fjordane) hatt ansvaret for Egersund-konfirmantene. Om et par uker blir det fult kjør igjen med ca 100 Egersund-konfirmanter. Med seg har Sølvi et engasjert konfirmantutvalg. 

Fortellerstund for barn

- Som menighet er vi opptatt av at alle blir kjent med Bibelen. Vi synes det er viktig at du blir kjent med grunnfortellinger i den kristne tro som vi finner dem i bibelfortellingene. Dette er nå kirkens og foreldrenes ansvar og ikke skolens.

Var pietismen kulturfiendtlig?

På den første kulturkvelden i Egersund kirke torsdag 6. september kommer Arild Vøllestad og gir oss et historisk tilbakeblikk. Vøllestad er prest og ansatt ved Rogaland A-senter. Han er engasjert i Kirkens bymisjon og styremedlem i stiftelsen Utstein pilegrimsgard.

Helleland - ny gudstjenesteliturgi

Søndag 30.september holdes menighetsmøte etter gudstjenesten på Helleland. Her har menigheten anledning til å uttale seg om ny gudstjenesteliturgi.

Livet - en gave

Jesus - "gaven som ikke trenger åpnes, for den har aldri vært innpakket", skriver Elsa Synnøve Ødegaard i denne andakten. 

Dåpsskole Egersund

6-åringene i Egersund inviteres til dåpsskole som starter med gudstjeneste 21.oktober.

Velsignet, verdig og vakkert

Den årlige konserten i forbindelse med TV-aksjonen har tydeligvis fått sitt trofaste publikum. Helleland kirke var fullsatt av forventningsfulle folk fra hele distriktet da Rolf Skåra ønsket velkommen.

Helleland barnekor

Helleland barnekor har gledet oss med sin sang i flere år nå, og vi begeistres stadig.

Bot & bedring, eller beding?

Siste søndag i oktober kalles for ”Bots- og bønnedag”, tidligere kalt for ”bots- og bededag”. På folkemunne med et smil av og til omtalt som ”bots- og bedringsdag”. 

Menighetssamarbeid Egersund og Tallinn i Estland

Egersund Menighet og Egersund Misjonsforening inngikk i fjor sommer vennskapsavtale med EELK Mustamae Maarja Magdaleena Kogudus i Tallinn. Formålet er å skape et godt fellesskap på tvers av landegrensene og vi ønsker å dele vår tro, bønner, kultur og ressurser med hverandre.

 

Å leve med sorg, sårbarhet – og håp

Ingen går gjennom livet uten å kjenne på sorg og smerte i møte med døden. Den rammer oss alle, før eller senere, og det er egentlig det eneste sikre vi vet: Døden og tapserfaringer er en del av livet. Stelte graver og tente lys på gravplassen en mørk høstkveld er et tydelig tegn på at mange mennesker også i nærmiljøet vårt lever med denne menneskelige erfaringen. 

2 nye ansatte

Eigersund-kirken ønsker Siri Jorunn Johannessen og Linda Hoseth velkommen inn i medarbeidsflokken på kirkekontoret.

Kristent ungdomsarbeid i Eigersund – hva mangler?

Forrige ukes artikkel om ungdomsarbeid viste til et stort utvalg av kristent ungdomsarbeid i Eigersund innen idrett, sang og musikk og kristne foreninger for unge under 20. Vi hopper et stykke fram i tid, og ser for oss følgende overskrift i en Kirkeside-artikkel i 2015: «Eigersund menighetene satser på de unge!» Da har vi fått på plass det flere drømmer om: Et miljø der unge voksne fra 18 til og med 34 år trives godt, med muligheter til å treffe jevngamle i en kristen sammenheng for unge voksne, studenter og unge før etablererfasen som er ferdige med utdanning.

Besøk av Roadservice

Torsdag 1. november hadde konfirmantene i Egersund, Eigerøy og Helleland besøk av teamet fra Roadservice i Bakkebø kirke.

Petter Larsen – takk

Under gudstjenesten i Egersund kirke søndag 11.novmber ble klokker Petter Larsen takket av etter 30 år som klokker i kirken.

Nytt kirkeår - Ny liturgi

Søndag 2.desember er inngangen til adventstida og dermed nytt kirkeår. Da skal Den norske kirke ta i bruk sin ”nye drakt”. For første gang får vi en liturgi som ikke er foreskrevet fra toppen, fra kongen i København eller Kristiania/Oslo. Den nye liturgien er ment å forme seg fra grasrøttene, fra den enkelte menighet. 

Annerledesrommet: Julebyens åpne kirke

Kirkerommet er et annerledes rom, et hellig rom. Her kommer folk til så forskjellige begivenheter – i glede og til fest, til bryllup og barnedåp, og i sorg, til begravelser – og til vanlige søndager, store høytider og til helt vanlige hverdager. Mange har erfart at kirka er et rom for hele livet. At kirka også holder åpent i adventstiden under Juleby-arrangementet, er noe mange har satt pris på de siste årene. 

Lys Våken på Eigerøy

Lørdag kveld 1.desember samlet 36 forventningsfulle 11-åringer fra Egersund, Helleland og Eigerøy seg i kirka for å være med på arrangementet Lys Våken for å feire «kirkas nyttårsaften».

Julekonsert

Du kan bl.a. høre "Egersund Julekor" i Egersund kirke fredag 7.desember kl 19.00

Julefeiring på Etiopisk

Det er like oppunder jul. Hvordan oppleves norsk julefeiring  for en som ikke har bodd så lenge i Norge? Vi har møtt Yeshewaynesh Bereket Gebregziabeher fra Etiopia og flyktningkonsulent Gerd Vassbø i Egersund. Yeshewaynesh har bodd i Norge i 3 år, og deltar på norskopplæringskurs i Egersund. 

Nyttårsintervju med prost og kirkeverge

Ved inngangen til et nytt år har menighetsbladet tatt en prat med prost Kåre Erling Mjølhus og kirkeverge Jørgen Tore Omdal for å høre hvilke tanker de gjør seg for 2013 og kirken sin plass i lokalsamfunnet.

Ny giv i Ungdommens fredagskveld på Hellvik

Fredag 11.januar tar den nye lederen i ”Ungdommens” med seg bandet sitt til Hellvik bedehus. Jon Anders Østebrød er en aktiv ungdom som brenner for at ungdommen på Hellvik skal ha et kristent tilbud. 

Ingen er bare det du ser

Dette var hovedbudskapet til taleren på fellesmøtene sist helg. Gateprest i Kirkens Bymisjon i Drammen, Kjell-Arild Johansen drog fram mange av sine møter med mennesker på livets skyggside.

Tårnagenter på oppdrag

Tenk deg å utforske et mørkt kirkerom og kirketårn med lommelykt; gå på skattejakt i kirka, øve på tårnagentsangen «Himmel over livet» og andre sanger, øve på dramastykke – og høre fortellinger fra bibelhistorien i denne settingen. Spennende og gøy? Det kan høres sånn ut, ja! Årets tårnagenter fikk oppleve alt dette og mere til lørdag 26.- søndag 27. januar i Bakkebø kirke. Da var 22 tredjeklassinger (8-9 åringer) fra Eigerøy, Helleland, Hellvik og Egersund samlet til Tårnagenthelg.

Abrahams barn i Egersund

Torsdag 7.februar ble forestillingen Abrahams barn vist i Egersund. Svein Tindberg, hovedrolleinnehaver og manusforfatter, har helt siden stykket ble satt opp høsten 2011 vært overrasket over den store interessen. At forestillingen ble satt opp etter 22.juli gjorde ikke akkurat interessen mindre. 

Vi vil misjon!

Misjon er ikke en av mange kristelige aktiviteter vi kan drive med. Vi kan ikke være kirke og kristne uten at misjon fyller hjertene og livene våre. De tre eigersund-menighetene støtter flere typer misjonsarbeid. Evangelisering, menighetsbygging, støtte til gatebarn, skoledrift og sykehusbygging.

Fastetiden - tips

Kirkens Nødhjelp har utarbeidet spennende materiell til bruk i fastetiden.

Nytt ”Forsamlingshus” på Helleland?

Har Helleland menighet vilje og økonomisk bærekraft til å realisere et nytt ”forsamlingshus” ved Helleland kirke? Dette var hovedsaken under menighetens årsfest søndag 24.februar.

Bispevisitas 12.-17.mars

Stavanger biskop skal dagene 12.-17.mars besøke de 3 menighetene i Eigersund. Her følger visitasprogrammet.

Visitas – ingen kjapp visitt

- Jeg gleder meg til å vise biskopen mangfoldet i arbeidet i menighetene! Dette sier prost Kåre Erling Mjølhus som ønsker at Stavanger biskop skal bli bedre kjent med de lokale forhold i Eigersund.

Innsamlingsaksjon – takk!

Tirsdag 19.mars gikk eigersund-konfirmantene på mange hundre dører i Eigersund og samlet inn penger til Kirkens Nødhjelp. Sjekk resultatet...

Kulturkveld på Eigerøy

Det ble en mangfoldig kveld på Eigerøy torsdag 14.mars. Kirkerommet var gjort om til kafe og startet med kaffe, twist og drøs rundt bordene.

Fest i fasten

Bispevisitasen ble avsluttet i Egersund kirke søndag 17.mars. Visitasrapporten er klar.

Kateketvikar søkes

Stillingen er 100 % og vi trenger deg snarest. Vikariatet går fram til sommeren 2014.

En helt uvanlig vanlig gudstjeneste

Lage reportasje fra en helt vanlig gudstjeneste, går det an, da? Jovisst… og dessuten var søndag 24. mars en ikke helt vanlig gudstjeneste. Den var faktisk litt uvanlig! 

Konfirmasjoner 2013

Konfirmasjonstiden står for tur. Hvem konfirmeres, når og hvilken dato? Her følger konfirmantlistene for Egersund, Eigerøy og Helleland. 

Okka SoulChildren

Onsdag 10.april starter Okka Soul Children opp i Eigerøy Arbeidskirke.

Har du husrom?

Fredag 31. mai – søndag 2. juni får Egersund menighet besøk av The Whitworth Choir fra USA. 

Livsmot i hverdagen

Velkommen til møteplass for tro og undring i Eigerøy Arbeidskirke torsdag 18.april.

Konfirmasjoner 2013

De neste ukene holdes 8 konfirmasjons-gudstjenester i Eigersund-kirkene. Sjekk datoer for øving, fester og hvem som blir konfirmert når og hvor.

Vennskap Egersund - Estland

Egersund Menighet og Egersund Misjonsforening (NMS) har siden sommeren 2011 hatt en vennskapsavtale med menigheten EELK Mustamae Maarja Magdaleena i Tallinn. Ett av målene for avtalen er at vi skal bygge vennskap og fellesskap ved å besøke hverandre.

Å – hvor flotte konfirmantene er!

Bunader, dresser, stolte foreldre, god stemning og en god dose nestekjærlighet. Festen for egersund-konfirmantene ga noe både for øyne og øre, munn og hjerte.

Konfirmasjon - fra bekreftelse til forbønnshandling

I disse dager er det mange hjem som forbereder nært forestående konfirmasjon. Konfirmasjon er noe mange forbinder noe med: Vår, overgang barn-voksen (i alle fall før), gaver og fest, flotte ungdommer, høytid for å nevne noe. Men hva ER egentlig konfirmasjon?

Ny trosopplærer – med latter og litt sunn galskap

Eigersund-menighetene har ansatt ny trosmedarbeider. Hedvig Caroline Karlsen starter 1.juni. Hun ønsker at de som deltar i kirkens trosopplæringsaktiviteter ”skal sitte igjen med en opplevelse av at Guds kjærlighet er ubetinget og uten ende.”

En uforglemmelig helg

De ca 150 som var til stede i Egersund kirke lørdag 1.juni på avslutningskonserten til Whitworth University Choir vil sent glemme denne opplevelsen. 

Hellige Johannes!

Det er han med den store pekefingeren vi egentlig feirer på St.Hans.

Kirken digitaliseres!

Kirken vil i økende grad kommunisere med konfirmantene via blogg og facebook. Det handler om å leve med i konfirmantenes digitale virkelighet.

 

Ny sokneprest for Egersund

Stavanger bispedømme skal ansette ny sokneprest for Egersund menighet. Les mer om hvilke oppgaver soknepresten skal gå inn i.

Sankthans på Gya

Tradisjonen tro arrangerte Per og Rannveig Lauvås sankthans på Gya i år også. Sammen med barn, barnebarn og gode venner ominnredet de både fjøs og garasje for å ta imot gjestene.

Musikalsk halvtime

Hver mandag, onsdag og fredag kl 12.00 i juli blir det musikalsk halvtime i Egersund kirke. 

Sommerlig påfyll - Min romerske fødselsdag

Alle har to fødselsdager: Den dagen vi kommer til verden og den dagen vi første gang kommer til Roma. Min romerske fødselsdag er tirsdag 30.april 2013 og bør etter sigende feires hvert år på linje med «selve fødselsdagen». Besøket i Roma varte i en kort uke til og med mandag 6.mai og ble en mangfoldig reise.

Sommerlig påfyll - Sommer i Sarons Dal

- Mange har og har hatt meninger om Sarons Dal. Det var også litt ulikt det som foregikk der. For meg har Sarons Dal i økende grad blitt et godt sted å hente inspirasjon og åndelig glød, sier Per Arne Sandvold. 

Sommerlig påfyll - Korsvei og pilegrimsvandring

«Sommerlig påfyll» er vignetten for artiklene på Kirkelivsidene i Dalane Tidende i sommer. Når dette kommer på trykk, er undertegnede etter all sannsynlighet på skandinavisksommerfestival, nærmere bestemt på årets Korsveifestivalpå Dyrskuplassen i Seljord.

Sommerlig påfyll - bibelcamper

Hver sommer arrangerer ulike kristne menigheter og misjonsorganisasjoner flere titalls bibelcamper, festivaler samt enkelte generalforsamlinger. Flere titalls tusen mennesker legger deler av sommerferien til disse stevnene.

Babysang Eigersund

Kirken arrangerer babysang for foreldre/foresatte med baby ca 0-1 år, og som bor i Eigersund kommune, de aller fleste mandager i skoleåret. 

At konfirmantene blir kjent med Gud, kirka og seg selv

I høst vil Egersund-konfirmantene bli kjent med en ny kateket – Ingun Stokstad Barane. Hun kom til Egersund denne sommeren og startet 1.august som kateketvikar. Etter 7 år som misjonær i Kamerun og flere år som lærer i Åsnes kommune i Hedmark, flyttet familien til byen mannen Ivar kommer fra. 

Være med som leder?

UngdomsAlpha og Friluftskonfirmanter - kan du tenke deg å være leder eller delta med praktiske oppgaver?

Givertjeneste Helleland

Medlemmer av DNK i Helleland utfordres til å være med på givertjeneste til kirkestue/ forsamlingshus ved Helleland kirke. 

Kulturkvelder i Egersund

Kulturutvalget i Egersund menighet arrangerer flere temakvelder og konsert denne høsten. Se program.

Klarer vi kr 15.000 i måneden?

Menighetsrådet i Helleland og Eigersund Kirkelige Fellesråd ser på muligheten for å bygge en kirkestue, et forsamlingshus ved Helleland kirke. Skal dette lykkes må folk på Helleland bli med på givertjeneste!

Torsdagskvelder i Egersund kirke

Det er ikke bare på søndager at kirka i byen åpner dørene: Hver eneste torsdag er det enten kveldsbønn eller salmestund i kirka, i tillegg til en halvtimes stille ro i forkant, og en gang i måneden er det kulturkveld i kirka. Dette nummeret av Kirkeliv fokuserer på torsdagskveldene i Egersund kirke.

Diakon Ester takker av

Ester Elvrum Vinnem har vært ansatt som diakon i Eigersund i syv år, siden 2006. På grunn av familiære årsaker vender hun snart tilbake til Trøndelag og begynner i ny jobb som diakon i Klæbu. Forrige søndag fikk menigheten takke Ester under kirkekaffen i Egersund kirke etter gudstjenesten, og det vanket både kake, blomster, gaver og godord. Hun vil bli savnet av mange. Vi spør Ester om hva slags erfaringer hun har som diakon i Eigersund, og hva slags tanker hun har når oppdraget her går mot slutten.

Tid for Høsttakkefest

Rundt månedsskiftet september – oktober holdes det høsttakkefester i kirkene i Egersund og Helleland. Sist søndag fikk 6-åringene bok under høsttakkefesten på Helleland.

Med himmelen som altertavle

For et par år siden ble hovedetasjen i Hellvik bedehus renovert. Kjøkkenet ble skiftet ut. Storsal og lille sal ble slått sammen. Vegger malt, tak isolert og panelt på nytt, nye teppefliser, nytt lydanlegg og podium. Det var allikevel noe som manglet. En kom liksom aldri i mål med utsmykkingen av alteret. 

Med blikk for sang og musikk

Thor Bernhard Sagland fikk for ca 10 år siden en ide om å lage en veldedighetskonsert til støtte for den årlige TV-aksjonen. Det var kombinasjonen ”sang & musikk” og ”samfunnets svake” som lå bak og som tente ideen.

Takker av etter 41 år som prest!

20.oktober ble det holdt avskjedsgudstjeneste for sokneprest Georg Reistad i Egersund kirke. I 12 år har han vært prest i Eigersund, først på Helleland og de siste 2 årene i Egersund. Men det var ikke selvsagt at prestesønnen selv skulle bli prest.

Menigheten trenger deg!

Det er allment kjent at alle menigheter i Den norske kirke har ansatte – som f.eks. prester, kateketer, diakoner, kantorer / organister, trosopplærere eller en daglig leder. Samtidig skjer mye av arbeidet i kirken på frivillig og ulønnet basis. Hva hadde egentlig menigheten vært uten de frivillige og uten en viss porsjon dugnadsånd?  

Soul Church på Eigerøy

Søndag 10.november opptrådte Egersund Soul Children og Egersund Pre Soul Children for første gang.

Syng en ny... og gammel sang for Herren!

1.desember skjer det! Da tar Egersund menighet i bruk den nye salmeboken. Kantor Gethin Davies-Jones mener menigheten kan glede seg til å lære nye salmer i tiden framover. 

Glipper det for folkekirken?

Torsdag 14.november presenterte sogneprest Asbjørn Salthe i Kampen kirke i Stavanger en undersøkelse om trender i oppslutningen om folkekirken. Hvis ikke noe gjøres, vil det ikke gå veldig lang tid før den tidligere norske statskirken har mindre enn 50 % oppslutning i folket.

Nytt fra Eigerøy

Pengene som kom inn på basaren lørdag 16.november kommer godt med når arbeidskirken skal bygges om. 

Stillhet, krybber, engler og musikk

Man skulle nesten tro det er Betlehemsmarkene for om lag 2000 år siden som er beskrevet i overskriften her, og selv om forbindelsen er der: Her dreier det seg om annerledesrommet midt i Julebyen: Egersund kirke. Velkommen inn – til krybbeutstilling, engleverksted, musikk - eller til en fredelig «bare være»-stund i kirkebenken med en kopp varm te eller kaffe.

Eigerøy - menighetsmøte

Ny salmebok og renovering av deler av kirken, var noe av det som ble drøftet på menighetsmøtet 24.november.

Godt nyttår! Festgudstjeneste på Eigerøy

Forrige helg var det 1. søndag i advent. Dette er første søndag i kirkeåret. For fjerde år på rad var alle kommunens 6.klassinger invitert til å feire nyttår sammen med frivillige og ansatte i kirken. 

Engler og krybber: Åpen Julebykirke

Den første julebyhelga er over. Den bød på alt fra storm med orkan i kastene og stengt Juleby til vakkert, tørt vintervær, yrende folkeliv – og regn med slapsete, vått føre. Inne i kirka var det varmt og tørt. På grunn av torsdagsstormen ble det forsinket åpning, men fra fredag av kunne besøkende komme inn i kirkerommet. 

For Chin-folket handler julen om Jesus

Hvordan feier vi jul? Hvordan bør vi feire julen? Mange av oss har sterke minner om og opplevelser av hvordan julaften og juledagene er og bør være. Den tradisjonelle ”mor-far-barn-besteforeldre”-juleaften står sterkt hos nordmenn. Chinfolket tenker mer kollektivt om julen. 

Takk Gethin!

Gethin Davies-Jones sluttet i stillingen som kantor i Egersund menighet ved årsskiftet.

1 ledig stilling

Det er nå ledig stilling som menighetspedagog/ trosopplærer i Egersund menighet og Helleland menighet.

Misjonskorpset besøkte vennskapsmenighet i Tallin

Etter at Egersund menighet og Egersund misjonsforening inngikk vennskapsavtalen med menigheten i Mystamäe, en forstad til Tallin, kom ideen om å legge en korpstur til Estland for blant annet å besøke denne menigheten.

15-18 åringer – se her!

Hvem er Gud? Hvorfor døde Jesus? Hvordan lese Bibelen? Dette er noen av spørsmålene ungdomsAlpha-kurset vil gi deg svar på.

Noe å gi?

Vi lever i «verdens rikest land» og har på mange måter alt. Har det gjort oss mer tilfredse eller er vi blitt mer opptatt av å samle til oss selv og følge med på hva vi har rett på? 

Fellesmøtene 2014

14.-16.februar arrangerte menighetene fellesmøter i Egersund Arena. Se bilder.

Givertjeneste på Eigerøy, bli fast giver!

Givertjenesten på Eigerøy har økt litt det siste året, men langt fra så mye som vi trenger for å betjene nødvendige lån som skal til for å gjøre nødvendige utbygginger/restaurering/oppussing. 

Det gode såkorn

Fellesmøtetaler Svein Granerud deler noen tanker rundt bibelteksten i Lukas 8,4-15

Tårnagenthelg

38 herlige tredjeklassinger deltok på Tårnagenthelg i Bakkebø kirke.

God fastetid!

Søndag 2.mars er det fastelavnssøndag, og fra og med onsdag 5.mars markerer kirker verden over fastetiden, de førti dagene fra askeonsdag til og med påskeaften, minus søndagene, som ikke er fastedager. 

Årsmøter

De 3 eigersund-menighetene holder årsmøter søndag 15.mars. Les årsmeldinger.

Basar på Eigerøy

Lørdag 22.mars var det igjen tid for kvinneforeningens basar som gjennom årene har vært en viktig inntektskilde til støtte for arbeidet.

Nyansettelser

3 nyansettelser - 2 på kirkekontoret skifter stilling og 1 har initialene ZZ. 

Temakveld om sorg og håp

Onsdag 2.april kl 19.30 på Menighetssenteret - møt Per Arne Sandvold og hans tanker om sorg og håp. 

Elias Blix-kveld

Torsdag 3.april kl 19.30 arrangerer Egersund menighets kulturutvalg en Elias Blix-kveld i Egersund kirke. 

Takk til Sølvi Myklebust Rasmussen

Sølvi Myklebust Rasmussen slutter som kateket i Eigersund. Avskjed med takk til henne blir markert i gudstjenesten i Bakkebø kirke søndag 6.april.

Takk for kr 111.787

Konfirmantene i Eigersund samlet inn kr 111.787 til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon.

Yngres i fjoset

På Helleland samles Yngres-barna fjoset til Torunn Birkeland.

Ledige stillinger

Eigersund Kirkelige Fellesråd søker etter daglig leder/menighetspedagog for Eigerøy menighet og trosopplærer

Nyhetsbrev fra Estland

Menighetene i Mustamae og Saku i Estland opplever vekst. Blant annet 7 konfirmanter i alderen 18-65 år er noe menigheten i Saku gleder seg over. Les nyhetsbrevet fra misjonærene Mølster. 

Gud i Grunnloven?

17.mai feirer vi at det er 200 år siden Norge fikk sin Grunnlov. Å tenke på Grunnloven? Nei, hvem går daglig og tenker på den? De færreste av oss kan knapt sitere noe ordrett fra den heller. Men vi vet at Norge som nasjon og rettsstat bygger på den. 

Folkekirka og Grunnloven

21.mai 2012 skjedde en veldig stor endring av grunnloven uten veldig mye oppmerksomhet: Norge har ikke lenger en evangelisk luthersk statskirke. Det er spesielt §§ 2, 4 og 16 som sier mest om hvordan vi som nasjon tenker om forhold som angår kirke.

Muligheten for en ny start

Rettsprinsippene i landet vårt bygger på at det er handlingen som straffes og ikke personen. Dette har klare paralleller til Bibelens budskap om tilgivelse og forsoning.

Spre Guds kjærlighet!

Sølvi Myklebust Rasmussen (42) er opprinnelig fra Flatraket i Selje kommune. I desember 2002 het hun Sølvi Myklebust og kom til Egersund som ny kateket. For en måned siden flyttet hun tilbake til Selje kommune – sammen med mann og datter – etter snart 12 år i jobben som kateket i Egersund, det siste året i mammapermisjon. Før hun flyttet, møtte vi henne hjemme på kjøkkenet på Egebakken til en prat over kaffekoppen.

Oppglødde gullkonfirmanter

For omtrent femti år siden, den 10. juni 1964, ble nærmere åtti ungdommer konfirmert av daværende prest Palmer Rødland. Femti år senere stilte tretti av dem opp på gudstjeneste til en gjenforening den 18. mai 2014 i bunad-stas og finklær for andre dag på rad. 

Diakoni for alle aldersgrupper

Siri Jorunn Johannessen startet 1.mai som diakonmedarbeider i Eigersund-menighetene. Hun ønsker at vi skal tenke ”ungdom” når vi hører ordet diakoni.

På skattejakt - i Bakkebø kirke

Hva skjuler seg i Eigersund-kirkene? Hva finnes på loft og i kjellere, gjenstander som den vanlige kirkegjenger aldri får se? Eller hva forestiller den utskjæringen du gikk forbi? Bli med på ”Skattejakt i Eigersund-kirkene”. Se og les historien om alt fra prestebilder til temperaturmålinger og snødybde på juleaften. 

På skattejakt - i Egersund kirke

Egersund kirke: Hva finnes av severdigheter og detaljer her? Turister legger ofte merke til mye fint – eller rart, men gjør vi det, vi som bor her i byen og distriktet? Kanskje kan disse bildene inspirere flere til å ta turen innom og kikke seg rundt neste gang de er i kirka?

På skattejakt - i Helleland kirke

Hva skjuler seg i Eigersund-kirkene? Hva finnes på loft og i kjellere, gjenstander som den vanlige kirkegjenger aldri får se? Eller hva forestiller den utskjæringen du gikk forbi?Se og les historien om alt fra prestebilder til temperaturmålinger og snødybde på juleaften.

Takk fra Tallinn

Tidligere sokneprest Georg Reistad besøkte denne våren Egersund menighet sin vennskapsmenighet i Tallin, Estland. Les om besøket. 

På skattejakt - i Eigerøy arbeidskirke

Arbeidet knyttet til kirka på Eigerøy startet i 1994. Vi kan derfor ikke skilte med skatter fra eldre tider. Åttekanten som utgjør selve kirka stammer fra en lagerbygning som ble flyttet fra Stavanger til Eigerøy og var del av byggevaren til Bårdsen og danner rammen for dagens kirkerom. Kirka er godt egnet for mange slags aktiviteter. Alle er nok ikke kjent med de mest bortgjemte stedene: Det stille rom og verkstedet. 

Egersund-konfirmanter med mange valgmuligheter

- Vi har stor tro at det nye konfirmantopplegget vil slå godt an, sier kateket Hedvig Caroline Karlsen. Kommende skoleår kan Egersund-konfirmantene velge mellom seks ulike interessegrupper.

Bingo og Bibel: Flerkulturelt og sosialt på menighetssenteret

KIA (Kristent interkulturelt arbeid) er en landsdekkende organisasjon som jobber for flerkulturelt fellesskap i menighet og samfunn. KIA finnes også lokalt, i Egersund. En fredag i måneden samles mennesker fra mange land og i alle aldre på menighetssenteret på Damsgård for å spise god mat, snakke sammen … og spille bingo. 

Vil formidle den kristne frihet og trygghet

Christiane Krahner heter den nye trosopplæreren for Egersund og Helleland menigheter. Hun kommer fra Thüringen Tyskland. Men vi kan takke blant annet Astrid Lindgren for at hun nå bor i Norge!

På tur med «Kjerringa med staven»

Vind i håret, sjøsprøyt, lav kveldssola, og flotte svaberg.  Det er situasjonen en tirsdagskveld i september, like før solnedgang, ute på Nordre Eigerøy, ytterst i havgapet. En liten gruppe med damer er på tur med «Kjerringa med staven», en turgruppe som startet opp i 2007, med utgangspunkt i NMS. 

Spente 6-åringer!

Søndag 28.september var det høsttakefest i Helleland kirke. Fem spente 6-åringer klare for å gå i prosesjon inn i kirken med høstens grøde. 

- I det dere døper dem!

Sammen med mange andre menigheter i Stavanger bispedømme har de tre eigersund-menighetene blitt med på Aksjon Dåp 2014. 

Velkommen tilbake, Trine!

Trine Longfjeld Sætrevik (Østebrøt) startet 14.oktober i en 30% stilling som daglig leder og en 30% stilling som trosopplærer i Eigerøy menighet. Trine er en engasjert dame med store drømmer for kirka.

Adventskonserter

November og desember er konserttid. Se kirkens konserttilbud i adventstiden. 

En annerledes gudstjeneste – spesielt for ungdommer

Hvis du kommer til Tomasmessen i Egersund kirke søndag 9.november kl 18.00, så vil du møte Jarl Andre Aaserud og Eirik Johansen Sørdal i døra. – Vår oppgave er å stå i døra, ønske folk velkommen og dele ut sanghefter, sier guttene nærmest i kor. 

Derfor meldte jeg meg inn igjen i Den norske kirke

Arnt Olav Klippenberg innledet til samtale om dette temaet på «Møteplass for tro og undring» torsdag 23.oktober i Eigerøy menighet. Det ble en kveld med både skjemt og alvor og til ettertanke for alle som deltok.

"Folk-i-Kirken"

Den norske kirke skal være en folkekirke. Menighetsbladet lurer på hva folk i folkekirken opplever at kirken betyr for dem og hva de mener kjennetegner gode fellesskap.

Takk!

6.november inviterte Egersund menighet alle frivillige til fest for å vise sin takknemlighet for deres store innsats. 

Nyttårsfeiring i kirka!

De siste årene har Lys Våken blitt arrangert i Eigerøy Arbeidskirke. Alle 11-åringene blir invitert til å overnatte i kirka natt til første søndag i advent som markerer starten på et nytt kirkeår. 

Annerledesrommet under julebyen

Vi mennesker har av og til behov for stillhet og ettertanke. Kirka ønsker å ha en åpen dør for de av oss som ønsker å søke annerledesrommet der.

Hva tenkte du Maria?

En regntung søndag ettermiddag/kveld samles vi til Lysmesse på Hellvik bedehus. På tredje søndag i advent er dette konfirmantenes gudstjeneste. De er forsangere og leser søndagens tekst som forteller om når Maria får beskjed av engelen at hun skal føde en sønn. Dette blir dramatisert og vi møter en alvorstynget Maria. 

Helleland - Kirkestue

Navn på ny kirkestue ved Helleland kirke er bestemt.

Navn og vinner av navnekonkurransen ble presentert på julegudstjenesten. 

Romjulsgrøt på fyret

Eigerøy menighet har de siste årene arrangert åpen kafé med grøtservering på fyret i romjula. Blant annet på grunn av svært varierende vær, har antall besøkende skiftet fra år til år. Noen har møtt trofast, som Turid og Harald Hellan og Asta og Tor Tollefsen. Det er hyggelig for oss som arrangerer at noen har fått dette som en juletradisjon. 

Se : Nepal

Helga 16.–18.januar har vi fokus på Nepal i Eigerøy Arbeidskirke. Med utgangspunkt i at vi støtter arbeidet med sykehusbygging i Okhaldhunga, ønsker vi å bidra til at vi blir bedre kjent med landet og folket. 

Get USEd to it!

- Her er det åpent for alle! På USE kommer det kristne så vel som folk som tviler og folk som ikke tror på Jesus, sier Vegard Mong, som er leder i USE i Egersund Bedehus.

Vi søker menighetsrådsmedlemmer!

Helleland, Egersund og Eigerøy menigheter søker kandidater til valg av menighetsrådsmedlemmer for perioden 2015 til 2019. Disse menighetene tilhører Den norske kirke. Helleland menighet har 600 medlemmer, Egersund 8.500 og Eigerøy 1.900. Hvert menighetsråd er tildelt en ansatt ressurs som er sekretær for menighetsrådet. 

Klar til å bli valgt?

Kirkevalget 2015 finner sted (13.-) 14. september, samtidig med kommunestyre- og fylkestingsvalget. Dette gjelder valg av menighetsråd og direkte valg av leke medlemmer til bispedømmeråd og Kirkemøtet.